Kymmenen vuotta soolouralla viihtynyt Erin sai aluksi kummasteluja kappaleidensa rohkeista aiheista: "Totta kai mulla on pokkaa laulaa vanhan naisen seksuaalisuudesta"

Laulajana tunnettu Erin on viihtynyt soolouralla jo kymmenen vuotta. Artisti kertoi MTV Uutisten haastattelussa ajatuksiaan liittyen jo vuosikymmenen kestäneeseen soolouraansa.

Toukokuun loppupuolella vuonna 2011 julkaistiin laulaja Erinin ensimmäinen suomenkielinen soolosingle Vanha nainen hunningolla. Nylon Beatista kansan tietoisuuteen nousseen artistin tarttuva kappale kipusi nopeasti hittilistojen kärkeen.

Nyt, vuosikymmen myöhemmin Erin vetää parhaillaan Erin – 10 vuotta hunningolla -kiertuetta ympäri Suomen juhlistaakseen pyöreitä täyttävää soolouraansa.

Aluksi artistin tähtäimessä oli tehdä englanninkielistä musiikkia, mutta vaikka kappaleet kuulostivat luontevilta, tuntui niistä silti puuttuvan jotain. Vasta suomeksi musiikkia tehdessä palaset tuntuivat loksahtelevan kunnolla paikoilleen. Folk-, country- ja iskelmätyylisten sävyjen yhdistelmästä löytyi lopulta kappaleiden kateissa ollut taika.

Kun Erin alkoi työstää suomenkielistä soolomusiikkia, oli hänellä mielessään yksi kappaleita ohjaileva tavoite: niiden täytyy toimia vaikka Nivalan pizzeriassa.

– Pitää ajatella, että toimii se pelkkä akustinen ja laulu ilman diskopalloja ja glitteriä, mitä Nylon Beatissa oli, laulaja selittää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ja se toimi. Vanha nainen hunningolla -kappaletta myytiin kultalevyn verran sen ilmestymisvuonna 2011. Tänä päivänä kappaleen musiikkivideolla on YouTubessa yli 2,5 miljoonaa näyttökertaa ja Spotifyssa sitä on kuunneltu yli 4 miljoonaa kertaa.

– Se, että siitä tulikin sitten todella suosittu ja (kappale) löi radioissa ja kaikissa läpi, niin oli se tavallaan minulle yllätys. Samaan aikaan kuitenkin ajattelin, että tämä käy myös järkeen, koska tämä on sellaista musaa mitä minä haluaisin radiosta kuunnella, laulaja pohtii ensimmäisen suomenkielisen soolosinglensä menestystä miettiessään.

"Mä oon Nylon Beatista, totta kai mulla on pokkaa"

Yksikään kappale ei omat laulunsa sanoittavan Erinin mukaan ole syntynyt helposti, vaan aiheiden miettimiseen kuluu paljon aikaa.

Ihmiset ovat myös kyseenalaistaneet laulajan kappaleiden teemoja. Esimerkiksi juuri Vanha nainen hunningolla -kappaleen aihe ei joidenkin mielestä sovi pop-musiikin raameihin. Erinille sanottiin, että hän voi laulaa kyseisen kappaleen teemasta, mikäli pokkaa riittää.

– Minun tapani reagoida oli, että "Pokkaa? Mä oon Nylon Beatista, totta kai mulla on pokkaa laulaa vaikka vanhan naisen seksuaalisuudesta!". Ei se ole mikään kysymys, mitä tarvitsee pohtia, hän sanoo.

Erin pyrkii tekemään kappaleissaan vaikeatkin aiheet helposti lähestyttäviksi.

– Koen, että se on vähän semmoinen minun juttuni ja haaste siinä biisin kirjoittamisessa, että saa vaikeitakin aiheita helposti kuunneltaviksi, hän kertoo.

Artisti äitiyden ja vanhemmuuden keskellä

Sooloura on auttanut Eriniä löytämään tasapainon uran ja kotona oleilun välillä. Laulajasta tuntuu, että esiintyvä Erin ja kotona sanoituksia rustaava Erin ovat kuin kaksi eri ihmistä, ja tätä hän pitää hyvänä asiana.

– Kirjoittamisessa saa itsestään kaivaa ihan eri persoonan. Vähän pahantuulinen neljän seinän sisällä viihtyvä pilkunviilaaja, verrattuna siihen esiintyjään, joka on semmoinen kesäminä, että "kaikki rakastaa minua ja minä rakastan kaikkia!", hän kuvailee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Soolouralla haastavinta on laulajan mukaan ollut artistiuden löytäminen äitiyden ja vanhemmuuden keskeltä. Kahden lapsen äidin mukaan lapsiperhearjessa voi olla välillä vaikeaa keskittyä taiteeseen, sillä lasten tarpeet ja tunteet menevät usein omien tunteiden ja artistiuden edelle.

Ratkaisu tilanteeseen on löytynyt silloin tällöin mökille vetäytymisestä, jolloin kappaleiden parissa voi työskennellä omien aikataulujen mukaan.

– Kyllä siihen löytyy keinot, kun vain haluaa, hän toteaa.

Suurempia tunteita ja tummempia sävyjä

Erinin viimeisin soolosingle Niinku koko ajan ilmestyi viime huhtikuussa, ja tällä hetkellä laulaja työstää neljättä albumiaan, jonka on määrä nähdä päivänvalo ensi vuonna.

Nelosen Vain elämää -ohjelmassa sen kymmenennellä kaudella mukana oleminen sai Erinin ajattelemaan, että hän haluaa tuoda tulevalle albumilleen aiempaa suurempia tunteita ja tummempia sävyjä.

Tällä hetkellä käynnissä olevalla, 1. joulukuuta Helsingin kulttuuritalolle huipentuvalla 10-vuotisjuhlakiertueella keskiössä on Erinin vanha tuotanto, ja siksi hänestä on ihanaa päästä pian esittämään myös uutta musiikkiaan.

– On tärkeää, että homma uusiutuu ja menee eteenpäin ja löytää uusia sävyjä, hän kertoo.

Koronapandemiasta johtuneen keikkailutauon jälkeen Erinistä on tuntunut mielettömältä palata esiintymislavoille. Juhlavuoden kiertue on muistuttanut häntä työnsä upeudesta ja siitä, miten hienolta yleisön ja artistin tunteiden välinen vuorovaikutus keikoilla tuntuu.

– Kyllä se on ehkä se juttu, mikä tekee tästä kaikkein parasta, hän summaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja