Runokirjan julkaissut räppäri Paperi T MTV:n erikoishaastattelussa: "Ymmärrän hyvin, että ärsytän monia"

Runokirjan kirjoittaminen ahdisti Paperi T:tä 1:58

Niin sanottu namedroppailu ja kulttuuriviittaukset yhdistetään vahvasti Paperi T:hen.

Huhtikuusta 2015 lähtien Henri Pulkkinen eli räppäri Paperi T on ollut kuuma nimi suomalaisessa musiikissa. Tuolloin julkaistiin miehen debyyttisooloalbumi Malarian pelko.

Sen jälkeen Paperi T on esiintynyt maan suurimpien festivaalien päälavoilla ja vetänyt täyteen klubeja, mutta myös päätynyt mukaan Flow-festivaalin ohjelmistosta vastaavaan työryhmään, herättänyt ärtymystä esiintymällä samassa tapahtumassa Pekka Kuusiston ja lyömäsoittaja Samuli Kosmisen kanssa yleisön massiiviseen kiinnostukseen nähden aivan liian pienellä lavalla sekä tehnyt tilausteoksen Helsingin Juhlaviikoille basistivirtuoosi Lauri Porran kanssa.

Mies on mukana myös laulaja Sannin hiljattain julkaistulla uutuussinglellä ja räppärin niin sanottu oma bändi, hiphop-kokoonpano Ruger Hauer julkaisi maaliskuussa neljännen pitkäsoittonsa.

Nyt Paperi T on julkaissut myös kirjallisen esikoisteoksensa, runokirjan nimeltä Post-alfa.

– Olen aina ollut kiinnostunut kaikenlaisesta kirjoittamisesta. Tein Paavoharjun (kokeellista musiikkia tekevä yhtye, johon Paperi T liittyi vuonna 2013) levylle lainin 'Se, joka itseään runoilijaks väittää / On joko houkka tai päissään'. Se on tuntunut siltä, että nostaisi itsensä jollekin boheemille suoritustasolle, Pulkkinen sanoo.

– Runojen kirjoittaminen on ollut aina kiinnostava ajatus, mutta se on vain jäänyt. Pysyköön räppäri lestissään. Mutta Malarian pelko -levystä tuli yllättävän "työllistävä", olen keikkaillut sen tiimoilta puolitoista vuotta. Sen jälkeen halusin tehdä jotain, mikä ei olisi rap-albumi.

Pulkkinen keskusteli aiheesta ja pallotteli ideaa runokirjasta kustannustoimittaja Mikko Aarnen kanssa.

– Viime syksynä tuli aiheesta ensimmäisen kerran puhetta, että olisiko minulla kiinnostusta tehdä tällaista. Lopulta totesin, että miksi ei. Tässä sitä nyt ollaan sitten reilut puoli vuotta myöhemmin päätöksen tekemisen jälkeen. Runot on kirjoitettu kokonaan tämän vuoden puolella, Paperi T kertoo teoksen taustoista.

– Lukeminen on ollut minulle aina tärkeä asia. Voin olla pitkäänkin kuuntelematta musiikkia ja katsomatta elokuvia, mutta jos en lue, se nolottaa. Haluan lukea paljon. Nytkin on useampia kirjoja kesken.

Malarian pelko -levyllä moni kiinnitti huomiota lukuisiin kulttuuriviittauksiin, niin elokuviin, kirjallisuuteen kuin musiikkiinkin. Albumi oli eräänlainen erolevy, jossa Paperi T kävi läpi angstisesti sydänsurujaan.

Pulkkiselle syntyi maine älykköräppärinä. Lukuisat eri projektit ja etenkin juuri julkaistu runokirja eivät ainakaan tarkemmin perehtymättömien silmissä heikennä tuota vaikutelmaa.

– Aika moni on ollut silleen, että "aah, rakennat nyt jotain brändiä, olet älykköräppäri ja nyt julkaiset runokirjan, mitä teet seuraavaksi". Ei minulla ole mitään suunnitelmaa. Haluan tehdä asioita, mitkä kiinnostavat minua, mitkä ovat mielenkiintoisia, vaikeita ja haastavia, mitkä antavat minulle tekijänä jotain, Paperi T sanoo.

– Ei mitään sellaista, että istuisin kokouksissa miettimässä miten saataisin Paperi T:n brändiä parannettua. Loukkaannuin jopa siitä ajatuksesta, että jutut olisivat noin laskelmoituja, että minulla olisi joku brändi, mitä haluan tunkea kaikkialle.

Paperi T ei halunnut tehdä uutta rap-albumia 2:08

Henri Pulkkinen nostaa esiin porilaisen muusikko Mika Rätön nimen.

– Onpa hienoa, että on olemassa Rätön kaltainen tyyppi, joka tekee vaan kaikkea. Elämmekö todella niin julmassa bisnesmaailmassa, että jos joku tekee jotain, se nähdään automaattisesti jonkinlaisena suunnitelmallisena siirtona, eikä niin, että onpa vain hauskaa, että joku haluaa vain tehdä juttuja? Se on ollut minulle tärkeintä kaikessa, että tekee sellaista, mikä kiinnostaa, Paperi T pohtii.

– En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, jotka tekevät viisivuotissuunnitelmia. Se on outo maailma. Olisi varmaan hyvä, jos olisi jokin päämäärä, että haluan päästä tähän ja tähän pisteeseen. En ole ikinä ajatellut, että haluan olla rap-artisti tai että haluan olla runoilija. Ne ovat asioita, jotka ovat vain tapahtuneet.

'Kaikenlaisia kriisejä on koko ajan'

Porvoosta kotoisin oleva Paperi T täytti helmikuussa 30 vuotta. Räppäri muutti Helsinkiin vuonna 2006. Lapsuudessa tärkeitä nimiä olivat muun muassa Rölli ja Rauli "Badding" Somerjoki.

Hiphop muodostui Henri Pulkkiselle isoksi asiaksi ala-asteen loppuvuosina sekä yläasteen ja lukion aikana. Räppäämään mies päätyi, koska ei osannut soittaa mitään soitinta.

– Räppäämällä pääsi helpoimmalla. Olin aina kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu valtavirtaisen rapin vieressä. Halusin mennä aina vähän syvemmälle, Paperi T muistelee.

– Porvoo kuuluu sekä musiikissani että runoissani varmaan eniten sinä ulkopuolisuuden tunteena, mikä syntyi pienessä kaupungissa asuessa. Se tunne, että on pakko päästä pois, että ei kuulu sinne.

Räppärillä ei ole ollut vielä minkäänlaista ikäkriisiä.

– Kaikenlaisia kriisejä on koko ajan, mutta ikäkriisiä ei ole ollut. Nyt olen vielä osannut nauttia siitä, että olen nuori. Mutta kyllä tästä eteenpäin varmasti edessä on myös ikäkriisejä.

Paperi T tietää ärsyttävänsä monia 2:28

Henri Pulkkisen kulttuuri-innostus kuuluu ja näkyy sekä Malarian pelko -levyn riimeissä että Post-alfan runoissa.

Esikoisalbumilla nousivat niminä esiin muun muassa kirjailija-ohjaaja Pier Paolo Pasolini ja kirjailija Henry MillerMoby Dick, näyttelijä Kristiina Halkola, muusikko Captain Beefheart ja suunnittelija Alvar Aalto.

Runoteoksen sisäkannesta löytyy lainaus The Smashing Pumpkins -hitistä 1979 ja kirjan sivuilla mainitaan muun muassa Arto Melleri ja Pentti Saarikoski.

Nimensä mukaisesti teoksessa luodataan miehisyyttä ja mitä se on, käydään läpi ihmissuhdemaailmaa – ja ollaan ahdistuneita.

– Kaikessa kirjoittamassani on mukana sarkasmia, mutta se ei ole koko pointti. En yritä määritellä miehisyyttä, vaan käyn läpi, miltä se tuntuu. En koe vanhaa mieskuvaa, alfauroutta mitenkään omakseni, mutta eihän se tule ikinä kokonaan katoamaan, sanoo Paperi T.

– Ymmärrän hyvin, että namedroppailu, kulttuuriviittaukset ja tämä älykköräppärin maine ärsyttävät joitakin ihmisiä.

Katso tekstin lomasta klippejä Paperi T:n videohaastattelusta. Katso alta myös räppärin haastattelu MTV:n Huomenta Suomessa!

Mikä tässä maailmassa oikein ahdistaa, Paperi T? 8:09

Lue myös:

    Uusimmat