HS: Levykauppa Äx järkyttyi työntekijänsä uusnatsikytköksistä – purki työsuhteen palauteryöpyn päätteeksi: "Tiedän, että olemme toimineet oikein"

Suomen suurin levykauppaketju Levykauppa Äx on joutunut julkisen palauteryöpytyksen kohteeksi, kun antifasistinen Varisverkosto-sivusto julkaisi artikkelin levykaupan yksittäisestä työntekijästä, kertoo Helsingin Sanomat.

Artikkelissa kerrottiin, että yhdessä Lexykauppa Äx:n liikkeistä työskentelee henkilö, joka on mukana vihantäyteistä islaminvastaista musiikkia tekevässä ja uusnatsitapahtumissa säännöllisesti esiintyvässä yhtyeessä.

Varisverkosto -sivuston Artikkeli levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa ja Levykauppa Äxän Facebook-sivu alkoi täyttyä raivoisista kommenteista.

Toimitusjohtaja yllättyi

Yksi levykaupan työntekijöistä otti kohun tiimoilta yhteyttä yrityksen toimitusjohtajaan Jyri Lipposeen, jolle tieto tuli täytenä yllätyksenä.

Lipponen järkyttyi, kun ilmeni, että työntekijän yhtye oli esiintynyt NSBM-yhtyeiden (lyhenne englannin kielen sanoista national socialist black metal, kansallissosialistinen black metal) kanssa natsitapahtumassa, joka oli järjestetty Adolf Hitlerin syntymän 130-vuotispäivänä.

– Nämä asiat ovat täysin Levykauppa Äxän arvomaailman vastaisia. Ei ole okei soittaa tällaisilla keikoilla, Lipponen kommentoi Helsingin Sanomille.

Työntekijää pyydettiin ensin irtautumaan rasistisesta toiminnasta

Lipponen tarjosi työntekijälle mahdollisuutta irtisanoutua rasismista, koska äärimmäinen vihapuhe ja esimerkiksi sodan julistaminen toista uskontoa kohtaan ei sovi Levykauppa Äxän arvomaailmaan.
Työntekijä ilmoitti Lipposelle, ettei halua julkisesti selitellä musiikkiaan tai irtisanoutua rasismista.

Työsuhde purettiin

Tämän viikon tiistaina levykauppa ja työntekijä allekirjoittivat sopimuksen, jossa molemmat osapuolet suostuivat työsuhteen purkamiseen.

– Jos meillä ei ole arvoja, meillä ei ole mitään. Minua ei haittaa, jos myymme tämän jälkeen vähemmän levyjä, koska tiedän, että olemme tehneet oikein, Lipponen toteaa.

HS tavoitti myös levykaupan entisen työntekijän, joka vahvisti suostuneensa sopimuksen purkamiseen. Hänellä ei ole sen vuoksi vaatimuksia entistä työnantajaansa kohtaan.

– Tuntuu siltä, että minut on tässä ostettu hiljaiseksi, hän sanoo.

Lipponen korostaa, että kyse ei ole siis irtisanomisesta, vaan työsuhteen purkamisesta, jonka molemmat osapuolet ovat hyväksyneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja