Kommentti: Ravistelevaa, provosoivaa ja tervetullutta rienausta, kiitos aamen! Antti Tuisku julkaisi kokonaisuuden, jonka ympärille syntyy melkoinen herätysjuhla

Antti Tuiskun räväkkä paluu kohahduttaa  paljastaa nyt MTV:lle, miksi hänen musiikkinsa provosoi 10:56
Antti Tuisku puhui MTV:n haastattelussa siitä, miksi hänen musiikkinsa provosoi.

Uutuusalbumin perusteella jättisuositun poptähden tulevat keikat tulevat olemaan melkoisia herätysjuhlia.

Antti Tuisku, 35, päätti taukonsa ryminällä. Alle viikko sitten julkaistiin Suomen suosituimpiin musiikkinimiin lukeutuvan laulajan uusi single Valittu kansa.

Eilen julkaistiin määrittelemättömän mittaiselle tauolle vuoden 2018 loppupuolella jääneen Tuiskun (kaksi joululevyä pois lukien) kymmenes studioalbumi, jonka nimi on sama kuin paluusinglellä.

Sekä paluusingle että -levy herättivät paljon huomiota heti julkaisun myötä.

Tällainen huomiomäärä Tuiskun uudelle julkaisulle ei olisi ollut lähellekään itsestäänselvää vielä joitakin vuosia sitten. Palataan reilut viisi vuotta ajassa taaksepäin.

Peto irtosi

Vuoden 2014 vaihtuessa vuodeksi 2015 Antti Tuiskun ura ei ollut varsinaisessa nousukiidossa. Idols-kykyjenetsintäohjelmasta vuonna 2003 julkisuuteen nousseen rovaniemeläislähtöisen miehen uran suunnasta ei ollut varmuutta mihinkään suuntaan.

Sitten kaikki muuttui. Helmikuussa 2015 julkaistiin single nimeltä Peto on irti. Kappaleesta tuli valtava hitti.

Tuiskun kahdeksas albumi, Jurek Reunamäen tuottama En kommentoi julkaistiin toukokuussa 2015. Hyviä arvioita saanut levy on myynyt tuplaplatinaa.

Sittemmin Antti Tuiskulla on riittänyt vientiä. Hän on ollut mukana Vain elämää -sarjassa kahdella eri tuotantokaudella, julkaissut Anatude-albumin (2017) ja lanseerannut oman vaatemerkin.

Tuisku on viime vuosina myös esiintynyt useampaan kertaan loppuunmyydyllä Hartwall-areenalla, tehnyt areenakiertueen, tuomaroinut Idolsia, julkaissut Antti Aron ja Anton Vanha-Majamaan kirjoittaman elämäkertakirjan Antti Tapani (WSOY, 2018), muuttanut Espanjaan sekä jäänyt jo mainitulle tauolle.

Nyt tauko on ohi.

Syksyllä julkistettiin Bailantai-niminen jättikonsertti Helsingin Olympiastadionilla elokuussa 2020 ja nyt Tuiskun uusi levy on julki.

Mutta miksi laulajan uusi albumi on herättänyt niin paljon huomiota?

Ihmisryhmä erityisasemassa

Lähdetään liikkeelle levyn nimestä Valittu kansa. Uskonnollisessa merkityksessä kyseinen sanapari on ilmaus, jolla tarkoitetaan Jumalan erityisasemaan valitsemaa ihmisryhmää.

Levy-yhtiön tiedotteessa kerrotaan seuraavaa:

"Valittu kansa -albumi on kantaaottava, syvällinen ja hengellinen, mutta mukana on aimo annos Antille ominaista itseironiaa. Levy kertoo ihmisen täydellisestä epätäydellisyydestä, ja Antti käsittelee aihetta rehellisesti myös omien virheidensä kautta. Levy kunnioittaa eri uskontoja, mutta käsittelee vahvasti ihmisen tekopyhyyttä."

Jonkun mielestä levyn teemat ovat varmasti tulenarkoja ja provosoivia. Sitä oli myös Valittu kansa -single.

Kappaleen teksti on "aamenineen" täynnä hengellistä tunnusmerkistöä. MTV:n haastattelussa Tuisku kuvailee laulua ja sen videota parodiaksi hänestä itsestään sekä tähtikultista yleensä.

Haastattelussa Tuisku myös kiistää provosoinnin ja ärsyttämisen olevan minkäänlainen pohja hänen musiikilleen. Valittu kansa -levy on laulajan mukaan täynnä hänelle itselleen tärkeää pohdintaa ja tulkintaa suurista kysymyksistä.

Rauhallisuus valttia

Kuten toimittaja Oskari OnninenHelsingin Sanomiin kirjoittamassaan viiden tähden levyarviossa toteaa, Antti Tuiskun kymmenes albumi on teko.

Olen eri mieltä siinä, että Valittu kansa olisi viiden tähden elämys, mutta lähelle se pääsee. Jos tähtimäärä pitäisi päättää tässä ja nyt, se olisi neljä.

On ensinnäkin aivan mahtavaa, että striimauspalveluaikakautena julkaistaan teemalevy – levykokonaisuus, jossa on alku, loppu ja alusta loppuun kantava punainen lanka.

Valitulla kansalla riittää hienoja popkappaleita valitulle kansalle. Suosikkibiisi vaihtuu jokaisella kuuntelukerralla, mutta suurimman vaikutuksen tekevät rauhallisemmat laulut.

Ensimmäisillä kuunteluilla esiin pomppasi vesalamainen balladi Häitä ja hautajaisii. Sittemmin eniten ovat miellyttäneet albumin päättävät Kahvia ja pullaa sekä lapsikuoroineen hätkähdyttävä Sit ku me kuollaan.

Evankelis-luterilaista kuvastoa vilisee teksteissä. Tuon kuvaston ironinen käyttäminen populaarikulttuurissa ei kuitenkaan ole vuonna 2020 mitenkään uusi eikä shokeeraava juttu.

Silti se nousee julkisuudessa sellaiseksi ja sen ympärille on hyvä luoda markkinointistrategia, koska Suomessa näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa (tunnettu repliikki vuonna 1966 kantaesityksensä saaneesta oman aikansa kohuteoksesta Lapualaisooppera).

Osa kansasta varmasti provosoituu ja juuri tälle osalle kansaa Valittu kansa on tietoisen iloluontoinen ja syvällinen nyökkäys.

Ravistelua hereille

Antti Tuiskua voidaan syyttää rienauksesta. Joku voi nostaa esiin uskonrauhan rikkomisen, ja juuri tähän Tuisku pyrkii.

Herättelemään. Ravistelemaan.

Monelle provosoituvalle kovin paikka voi olla vanhaan tuttuun virteen numero 499 nimellään viittaava kappale Jumalan kämmenellä.

Tuisku ei laulussa painota lämpimästi kaikille riittävän tilaa ja paikkoja. Sen sijaan tekstissä "Jumalan kämmenellä / saa vessaan ryömiskellä / saa peilis kyl sen nähdä / et syntii tehty on".

Päivittäin rukoilevan Antti Tuiskun uunituore levy on väkevän uskonto- ja hengellisyystematiikan lisäksi täynnä viitteitä menneiden vuosien konemusiikkisuuntauksista.

Jurekin tuottama albumi nyökkää musiikillisesti niin vuosituhannen vaihteen kuin lähempienkin vuosien suuntaan, kuulostaen silti raikkaalta ja koukuttavalta.

Paikoin Tuiskun jeesustelu menee överiksi ja tuntuu toistolta, mutta se pitää silti otteessaan. Laulajan tulevan kesän jättikonserteista on luvassa melkoiset herätysjuhlat.

Lue myös:

    Uusimmat