Ruger Hauer pohtii räpin ikäkriisiä – "Voiko näin lapsellista genreä tehdä aikuisena?"

Kokeellisesta räpistä tunnettu Ruger Hauer teki uuden levynsä yhteistyössä Reginan kanssa. Taiteilijat kertoivat MTV.fille, millaisia ajatuksia ikääntyminen herättää.

Soolourallaan mainetta niittäneen Paperi T:n, bailubändi Teflon Brothersista tutun Pyhimyksen ja räppäyksen lisäksi äänimiehenä toimivan Tommishockin muodostama Ruger Hauer -yhtye julkaisi juuri neljännen levynsä, joka kantaa nimeä Mature.

Yhtyeen faneja levy on hämmentänyt. Ruger Hauer on suoltanut kolmella aiemmalla levyllään nihilististä, inhorealististakin tekstiä kulmikkaisiin ja kokeellisiin äänimaisemiin. Sanoituksissa on puhuttu itsemurhasta, kuolemasta ja ydintuhosta.

Regina Haueriksi

Aiempien levyjen synkkyyteen verrattuna Mature kuulostaa kepeältä, helpommalta kuunnella ja pureskella, suorastaan popilta.

Ruger Hauer on tehnyt levyn yhteistyössä Regina-yhtyeen kanssa. Lähes jokaisella albumin kappaleella kuullaan Reginasta tuttua laulajaa, Iisaa. Albumin on säveltänyt ja tuottanut Reginan Mikko Pykäri.

Pykärin sävellysten ja naislaulajan myötä Ruger Hauer on leikkisästi muuttunut Regina Haueriksi.

Aiempaa harmonisempi meininki luo mielikuvan kepeydestä ja helppoudesta. Räppärit ja Iisa kuitenkin toteavat, että raskas sanoma on nyt puettu erilaisiin vaatteisiin kuin aiemmin.

– Jos laulaisin kirkon polttamisesta tai itsensä viiltelemisestä, niin silti kaikki toteaisivat, että ”onpa kiva laulu”, Iisa nauraa.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Syy musiikilliselle suunnanmuutokselle on molempien bändien perusolemuksessa. Kummallekin on ollut tyypillistä luoda nahkansa ja putsata pöytä aika ajoin.

Lyhyesti "rugerit" summaavat historiansa näin: ensimmäisellä Se syvenee syksyllä -albumilla (2010) miehet räppäsivät biitteihin ja kunnianhimo sekä kokeilunhalu heräsivät, toisella levyllään Erectuksella (2012) "maalattiin isommalla pensselillä” ja tehtiin jo kokeellisempia soundeja. Kolmas levy, Ukraina (2013), oli ”kokeellisuuden umpikuja”.

– Umpikuja ei tarkoita tässä virhettä tai huonoutta. Kortit oli vain käännetty ja halusimme lähteä toiseen suuntaan, Paperi T eli Henri Pulkkinen toteaa.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Uskallus olla brändäytymättä tietyn musiikkityylin edustajaksi antaa myös tekijöilleen tilaa. Rugerit painottavat, ettei bändillä ole mitään tiettyä soundia, vaan tekotapaa kuvastaa parhaiten arvaamattomuus.

– Kun menetyksen pelko ei ole painolastina tekemisessä, voidaan keskittyä musiikillisiin tavoitteisiin. Jos joku biisi on meidän mielestä hyvä, se on riittävän hyvä. Palautetta ei lueta sellaisella tavalla, että siitä saataisiin vahvistusta itsellensä eikä tule riittämättömyyden tunnetta, vaikka ihmiset eivät pitäisi, Pyhimys eli Mikko Kuoppala kuvailee.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Iisa sanoo, että yhteistyö sopi hyvin Reginan konseptiin, sillä idea oli ”sopivan älyvapaa”. Ajatus yhteistyöstä oli lähtenyt keikkapaikkojen takahuonekeskusteluista, joissa ei ole mitenkään poikkeuksellista visioida mahdollisia yhteistyöprojekteja.

Harvoin projektit konkretisoituvat keskustelusta, mutta tällä kertaa yhtyeet päätyivät työskentelemään yhdessä.

Mature on herättänyt fanien keskuudessa paljon keskustelua, mihin tekijäjoukko on tyytyväinen. Huonoin vaihtoehto olisi ollut, jos levy olisi vain tullut ja mennyt ohitetuksi olankohautuksella.

Jos kuva ei näy, katse se täältä.

– Tämä on teemaltaan meidän synkin levymme. Biiseissä on elämää välissä. Se on haaste ja taitolaji pukea sellaiseen muotoon, että tulee melodista musiikkia, mitä voi kuunnella ilman raskautta, Tommishock eli Tommi Langen kuvailee.

Räpin ikäkriisi

Kuten Ruger Hauerin tekijät itse sanovat, aiemmilla levyillä teemana on ollut kuolema, mutta Maturella teema on elossa oleminen, joka on monin tavoin vaikeampaa kuin kuoleminen. Levy pyörii kasvukipujen ja aikuistumisen angstin – nuoruudesta luopumisen ja elämäisen vaikeuden – ympärillä.

Syy teemaan nousee tekijöiden oman iän lisäksi myös ympäröivän rap-maailman nuoruudesta. Vanhemman räppärin voi olla vaikea löytää paikkaansa.

– On löydettävä vastaus siihen, että voiko näin lapsellista genreä tehdä aikuisena. En sano, etteikö voisi, mutta kyllä globaalisti se on nuoren tyypin paikka olla räppäri, Paperi T sanoo.

– Nuoret puhuvat, että faijani kuunteli Eminemiä. Ne kuuntelee jotain 18-vuotiaita räppäreitä, ja niin sen kuuluukin olla. Samaan aikaan on kuitenkin esimerkiksi Jay-Z, joka on kohta 50-vuotias.

– Niistä levyistä, joita me kuuntelimme nuorena, on pidempi aika tähän hetkeen, kuin oli silloin hiphopin alkuhetkeen. Se räppi, jota me teemme, ammentaa jostain sellaisesta, mitä nuoret eivät edes tajua, Pyhimys lisää.

Samalla teema on kuitenkin ikiaikainen ja universaali. Jokainen vanhenee päivittäin, myös kaksikymppiset.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Niin Maturella kuin Paperi T:n kultaa myyneellä sooloalbumilla Malarian pelko (2015) viitataan nuoruuden ja aikuisuuden rajapyykkiin, kolmeenkymmeneen ikävuoteen.

Mä oon kolkyt kohta beibe, saako enää olla boheemi, kysyy Paperi T & Hendricks -kappaleella.

Mä oon kolkyt tänä yönä, veit mun nuoruuteni pois, riimittelee Tommishock Kuljettaa-biisissä.

– Levyillämme puhutaan 30-vuotisuudesta, koska me kasvoimme rap-musiikin ja tiedostimme sen olevan nuori genre, Paperi T miettii.

– Nyt ollaan miettimässä, voidaanko tehdä rap-albumeita, joilla puhutaan vanhenemisesta.

Kolmenkympin lataus

Kaikki Maturella musisoivat ovat ylittäneet kolmenkympin rajapyykin, viimeisimpänä Paperi T, joka täytti pyöreitä tammikuussa. Vaikka vanheneminen ahdistaa levyllä, ei kolmekymppisyys tunnu yksityiselämässä pahalta.

– Lähiympäristössäni on aina ollut vanhempia ihmisiä, joten olen aina ollut se junnu. Nuorimpana on ollut aina nöyrä, mutta se on kääntynyt elitismiksi, koska kärkkäät mielipiteet ovat olleet ainoa tapa käsitellä sitä, että on nuorin. On joutunut miettimään, että voiko sanoa mitään, koska on junnu, Paperi T kertoo.

– Yhtäkkiä, kun on kolmekymmentä, niin voi olla, että kyllähän minä nyt tiedän asioista. On painoarvoa omilla sanomisilla.

– Olin itse superfiiliksissä, että elämä jatkuu. Varsinkin, jos nuoruus on ollut hard core. Henkilötasolla se on siistiä, että olen tämän ikäinen ja päässä ja ruumiissa menee paremmin kuin koskaan, Tommishock sanoo.

–  Tavallaan vanheneminen on hyväksymistä ja luopumista. Mutta kun luopuu vaikka nuoruuden taakasta, niin siirtyy eteenpäin ja aukeaa uusia polkuja, hän jatkaa.

Pyhimys kertoo, että täyttäessään 30 vuotta hän luopui soolourastaan ja ajatteli, että hänen täytyy nyt alkaa elää ”normaalin ihmisen elämää”. Viime vuonna hän kuitenkin julkaisi sooloalbumin sen lisäksi, että on mukana Teflon Brothersissa ja Ruger Hauerissa.

– Nämä ovat olleet parhaat vuodet, kun on lakannut välittämästä liikaa. On lakannut miettimästä sitä, että joudun kohta menemään eläkkeelle ja kaikki loppuu. Maailma on auennut eri tavalla, hän sanoo.

Iisa toteaa, että kolmekymppisyys saattaa näyttäytyä miehille hieman eri tavalla kuin naisille. Vuosikymmenet pamahtavat lasiin enemmän yllättäen.

– Naisilla se tulee luontaisesti. Kaikki naiset tietävät, milloin ollaan lähestymässä kolmeakymmentä ikävuotta. Siihen liittyy biologinen puoli ja se, että on pakko kelata, haluaako äidiksi vai ei, 36-vuotias Iisa pohtii iän merkitystä.

– Erityisesti musiikkialalla, missä eletään aika huolettomasti, tuntuu, että 30 vuotta herättää miehissä aika latautunutta meininkiä.

Latautuneita keikkoja

Kolmekymppiset musiikintekijät ovat nyt kaikesta huolimatta saaneet viimeisimmän levynsä ulos. Levy räjäytti keskustelun, mutta se myös möi Helsingin Tavastia-klubin täyteen levyjulkaisukeikallaan huhtikuun alussa.

Seuraavaksi on edessä festivaalikeikkoja. Koska jokaisella on myös omia projekteja, ei Ruger Haueria nähdä joka festareilla.

– Niukkuus tuo arvokkuutta. Kun keikkoja ei ole paljoa, niihin tulee lumoa. Niihin latautuu paremmin, Pyhimys maalailee.

Bändi ei osaa sanoa vielä jatkuuko yhteistyö Reginan kanssa toiselle levylle vielä. Muutenkin seuraava askel ja sen suunta on vielä avoinna.

– Ihmisiä ei saa päästää liian helpolla. Elämme maailmassa, jossa mietitään, miten ihmisiä voisi miellyttää. Me olemme aina ajatelleet, kuinka voisimme haastaa heidät, Paperi T summaa.

Kuvat Ruger Hauerin Instagramista

Lue myös:

    Uusimmat