Lastensuojelun tilanne puhuttaa: "Palataan huutolaisaikaan"

Sosiaali- ja terveysministeriö julkistaa lastensuojelun laatusuositukset tänään. Toimiva lastensuojelu -työryhmä perustettiin kaksi vuotta sitten, kun 8-vuotiaan Eerikan kuolema kyseenalaisti suomalaisen lastensuojelun tilan.

– Eerikan tapaukseen liittyviä kysymyksiä nousi paljon esille. Viranomaisten ja ammattilaisten yhteistyötä tulisi lisätä entisestään, kertoo aamulla Huomenta Suomessa vieraana ollut lastensuojelun laatusuosituksia työstäneen työryhmän puheenjohtaja, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.

Kananojan mukaan ongelmallista lastensuojelussa on se, että sosiaalityön piirissä on erilaisia tulkintoja salassapitoon liittyen.

– Salassapitoa käsitellään kymmenissä lakipykälissä. Yksi työntekijä ei voi hallita kaikkia näitä säännöksiä. Viranomaisten kanssa pitäisi päästä yhtenäiseen käytäntöön salassapidon suhten.

– Lainsäädännön mukaan seksuaalisen hyväksikäytön tapaukset tulee aina ilmoittaa poliisille. Työryhmä tekee nyt myös selvitystä siitä, voisiko fyysisen pahoinpitelyn tapaukset ilmoittaa samalla tavalla suoraan poliisille, Kananoja listaa.

Eerikan kuolema vaikutti Helsingin sosiaalityöntekijöihin arkeen merkittävästi.

– Suurin osa sosiaalityöntekijöistä oli lamaantuneita ja mietittiin, miten tapauksen jälkeen voi mennä eteenpäin. Kritiikki tuntui epäoikeudenmukaiselta, sillä eihän sosiaalityöntekijät ole aiheuttanut kenenkään kuolemaa, sosiaalityöntekijä Timo Kitunen kuvailee.

Sosiaalityöntekijät siirretty nurkkaan

Kitusen mukaan lastensuojelussa eletään kovien arvojen aikaa ja suosituksia on vaikea noudattaa taloudellisen tilanteen vuoksi.

– Kaikki lähtee talouden näkökulmasta, kunnan pitäisi järjestää laadukkaat palvelut, mutta se ei ole mahdollista, koska talous on rempallaan.

– Sosiaalityöntekijät on puristettu muottiin ja ammattiosaamisemme on siirretty nurkkaan. Meillä on osaamista, taitoa ja kokemusta, mitä pitäisi tuoda paremmin esille, Kitunen kertoo.

Lastensuojelun ilmoitusten määrä on kasvanut viime aikoina. Voimavaroja ei ole pystytty lisäämään lastensuojeluun niin paljon kuin tarvetta olisi.

– Avuntarve on varmasti aito, kun perheitä ohjataan lastensuojeluun. Enemmän voisi kuitenkin hyödyntää perhetyötä tai kotipalvelua, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja pohtii.

– On tärkeää tehdä lastensuojeluilmoitus, jos lapsesta on huoli. Ei välttämättä voi nähdä, millainen lapsen tilanne todellisuudessa on. Nyt näyttää siltä, että ollaan palaamassa huutolaisaikaan. Palvelut annetaan sille, joka tuottaa ne halvimmalla, harmittelee sosiaalityöntekijä Timo Kitunen.

Lue myös:

    Uusimmat