Lastenlääkärit vetoavat vahvasti lähiopetuksen ja lasten harrastusten puolesta HS:ssa – "Suurimpia kärsijöitä ovat lapset ja nuoret"

Nuoret ahdistuivat koronarajoituksista 8:27
Näin nuoret ovat reagoineet koronarajoituksiin kuluneen vuoden aikana

Muun muassa Yhdysvalloissa tartuntatautiviranomaiset ovat rohkaisseet lähiopetuksen jatkamista tai siihen palaamista.

Viisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lastenlääkäriä ottaa kantaa kontaktiopetuksen palauttamiseen toisen asteen opiskelijoille ja lasten harrastustoiminnan jatkamiseen tänään julkaistussa mielipidekirjoituksessa Helsingin Sanomissa.

Lastenlääkäreiden mukaan etäkoulun jatkamisen hyödyt eivät ole riittävät suhteessa sen aiheuttamiin haittoihin. Euroopan tartuntatautiviraston (ECDC) mukaan koulujen sulkemiseen pitäisi suhtautua toimenpiteenä, jota harkitaan vain tilanteessa, jossa kaikki muut keinot on jo käytetty.

– Jos pelätyt riskit toteutuvat, rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa hyvinkin ketterästi, lääkärit huomauttavat.

Ottavat esimerkkejä ulkomailta

Lääkärit vetoavat myös siihen, että muun muassa Yhdysvalloissa tartuntatautiviranomaiset ovat rohkaisseet lähiopetuksen jatkamista tai siihen palaamista, vaikka Yhdysvaltain tartuntatilanne on Suomeen verrattuna paljon hankalampi.

– Hyväksyttävä sulkujen syy voisi olla lasten vakavien koronainfektioiden määrän lisääntyminen. Tästä ei ole näyttöä, lastenlääkärit kirjoittavat mielipidekirjoituksessaan.

Mielipidekirjoituksessa todetaan, että pääkaupunkiseudun lukiot ovat olleet suljettuina jo kaksi kuukautta. Opiskelijat eivät tiedä, koska paluu lähiopetukseen koittaa.

– Suurimpia kärsijöitä ovat lapset ja nuoret. Nuoret jatkavat etäopetuksessa tietämättä, kuinka pitkään se jatkuu, he kirjoittavat.

Lähiopetuksen lisäksi kirjoittajat peräänkuuluttavat lasten harrastustoiminnan tärkeyttä.

– Onko parempi, että lapset ja nuoret viettävät aikaa keskenään kontrolloimattomissa olosuhteissa kuin valvotuissa tiloissa kouluissa vai vapaa-ajan harrastuksissaan?

Mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin kirjoittivat Husin ja Helsingin yliopiston professori Kaija-Leena Kolho, nuorisolääkäri Anna-Siina Kotiranta, ylilääkäri Mikael Kuitunen, infektiolääkäri Satu Kekomäki ja professori ja infektiolääkäri Harri Saxén.

Lue myös:

    Uusimmat