Lasten turvattomuus kouluissa huolestuttaa

Aggressio kouluissa lisääntyy ja pelko luokissa kasvaa ympäri Suomea, MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen työyhteisöpedagogin Jari Koposen mukaan enää ei ole pelkästään yksittäisiä ongelmakouluja vaan ongelmia on laajalti..

- Kyllä se on enemmän yleistä kuin harvinaista, että niitä ongelmia on monissa kouluissa.

Resurssien pieneneminen ja erityisoppilaiden integroituminen tavallisiin luokkiin on iso ongelma. Koposen mukaan käytösongelmat eivät kuitenkaan ole ensisijaisesti opetusongelmia, vaan emotionaalisia ongelmia. Sen takia Koposen mukaan on tärkeä pohtia erityisopetuksen käyttämistä ja mihin tilanteisiin sopisi toisen tyyppiset työmuodot.

- Se on paljon meidän aikuisten tahtokysymys mihin me käytetään resursseja, niitä olemassa oleviakin. Paljon voidaan tehdä myös näillä resursseilla mitä on, mietitään miten jaetaan ne resurssit.

Turvallisuus palautettava - kaikille

Koponen on huolissaan kasvaneen itsekkyyden ja avoimen aggressiivisen uhman vaikutuksista kouluelämään.

- Se on lisääntynyt viime vuosina huimaa vauhtia. Lapsilla tulee hyvin varhain se kokemus, että aikuinen ei ole se johtaja, vaan se johtaja on joku muu, pohtii Koponen.

Koposen mukaan oppilaat tuntevat oikeutensa paremmin ja se luo aikuisiin pelkoa.

- Mitä enemmän lapset kokevat tuntevansa oikeuksia ja saavansa aikuiset epävarmaksi, niin tämä kierre vaan pahenee.

Lasten turvattomuuden ehdoilla meneminen on Koposen mielestä oravanpyörän aiheuttaja.

- Lapsen ehdoilla meneminen tai lapsen etu jää tässä jalkoihin tämän turvattomuuden takia, kertoo Koponen.

Koposen mukaan nyt olisikin syytä pysähtyä ja ottaa huomioon, että käytöshäiriöt ja turvattomuuden kasvaminen on oire siitä, että millä tavalla se turvallisuus palautetaan. Koposen mukaan Kauhajoen ja Jokelan tapahtumien jälkeen herännyt keskustelu pelin menettämisestä on merkki siitä, että turvattomuus on jo hyvin syvällä aikuisissakin.

Katso Hanna Ruokankaan juttu

Katso työyhteisöpedagogi Jari Koposen haastattelu (Huomenta Suomi 12.3.2010)

Lue myös:

    Uusimmat