Lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä yhä vähäisiä tuomioita

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö puhuttaa edelleen paitsi tuomioiden, myös uhrien korvausten osalta. Suurin osa tuomioista on lieviä ja ehdollisia. Kansalaiset vaativatkin useissa nettiadresseissa paitsi tuomioiden myös kärsimyskorvausten koventamista.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehdään jo yli tuhat rikosilmoitusta vuodessa, näistä noin kolmannes päätyy käräjille. Tuomion lisäksi ratkaistavaksi jää korvaus henkisistä kärsimyksistä. Kokkolan käräjäoikeuden käräjätuomari Erkki Seppä sanoo, että kärsimyskorvauksia on vaikea määritellä euroissa.

- Kyseessähän on aineettoman vahingon korvaaminen ja siitä jo seuraa se, että niitä on vaikea määritellä euroissa.

Seksuaalituomioista valitetaan usein

Uhrit ovat alaikäisiä, eikä syntyneitä vahinkoja aina käsittelyhetkellä nähdä. Silti tuomiot ovat pääosin lieviä ja ehdollisia ja niissä sovelletaan rangaistusasteikon alapäätä.

Myös korvaukset jäävät pieniksi. Korvauksille löytyy suositushinnasto, jonka mukaan uhrin kärsimys määritellään. Puolet tapauksista jää alle 2000 euron korvaustason. Kansalaisten lisäksi myös osa poliitikoista pitää nykyistä tuomio- ja korvaustasoa liian pienenä.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan Bjarne Kalliksen mielestä korvaukset kuulostavat pieniltä.

- Tietenkin on vaikea mitata, kuinka paljon uhri on kärsinyt ja voiko niitä kärsimyksiä rahalla korvata, mutta kyllä kuulostaa todella pieneltä.

Oikeuslaitos on ryhtynyt kouluttamaan tuomareita hyväksikäyttörikosten varalle, sillä vaikeat tapaukset pyörivät eri oikeusasteissa jopa vuosia. Vaasan hovioikeuden presidentti Olli Varila kertoo, että tuomioista ja korvauksista valitetaan usein.

- Kyllä näistä valitetaan, meilläkin täällä Vaasan hovioikeudessa on ollut näitä seksuaalirikoksia melko paljon.

Valittajina ovat kuitenkin usein tuomitut, jotka kiistävät teot.

- Ja että voidaan tuomita langettava tuomio, pitää siihen saada tarpeeksi näyttöä ja monesti tämän tarpeeksi vahvan näytön esittäminen tuomioistuimessa on aika hankalaa, Varila sanoo.

Tuomiot ja korvaukset perustuvat nykyiseen lakiin. Kokkolan käräjäoikeuden käräjätuomarin Erkki Sepän mukaan lakia saatetaan kuitenkin muuttaa, jos yleinen kansalaiskeskustelu johtaa siihen.

Katso Outi Airolan juttu Vaasasta (Kymmenen uutiset 23.1.2010)

Lue myös:

    Uusimmat