Lapuan patruunatehtaan hylsyjä löytyi Itä-Timorista

Itä-Timorin pääkaupungista Dilistä on löytynyt kaksi Lapuan patruunatehtaan valmistamaa patruunan hylsyä, jotka ovat Amnesty Internationalin tutkijoiden hallussa, kertoo järjestö tiedotteessaan. Amnestyn mukaan hylsyissä lukee Lapua.

konepistooli, itä-timor, lähikuva


Itä-Timor on entinen Portugalin siirtomaa, jonka Indonesia valloitti vuonna 1975. YK ei ole tunnustanut miehitystä ja Indonesiaa on syytetty jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista alueella. Huhtikuiseen mielenosoitukseen osallistui noin 1500 puolisotilaallisten joukkojen jäsentä, jotka olivat aseistettuja. Mielenosoitus päättyi hyökkäykseen erään paikallisen poliitikon kotiin ja sen yhteydessä kuoli Indonesian viranomaisten mukaan 12 ihmistä.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan on tietenkin mahdotonta aukottomasti selvittää, miten suomalaiset patruunat ovat päätyneet Dilin kaduille. Johanssonin mukaan ne herättävät kuitenkin monia kysymyksiä. Hän muistuttaa Suomen viranomaisten aina vakuuttaneen, ettei Indonesiaan myytyjä sotatarvikkeita ole käytetty sisäiseen sortoon ja ihmisoikeusloukkauksiin. Löytö viittaa kuitenkin siihen, ettei tämä ehkä pidä paikkaansa, Johansson sanoo. Amnestyn Suomen osasto on lähettänyt ulkoministeri Tarja Haloselle (sd.) ja kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) kirjeet, joissa se pyytää maamme hallitusta julkistamaan yksityiskohtaisesti kaikki viime vuosina Indonesiaan myönnetyt asevientiluvat ja valmistuslisenssit.

Vientilupia ei myönnetty vuosiin



Suomalaispatruunoiden kulkeutumiseen Indonesiaan ja Itä-Timoriin ei vielö ole saatu lisävalaistusta suomalaisten viranomaisten taholta. Ulkoministeriöstä kerrottiin, ettei Suomi ole käynyt asetarvikekauppaa Indonesian kanssa viiden viime vuoden aikana. Ulkoministeriö ei asevientilupia myönnä, mutta antaa lausunnon ostajamaan oloista ja siitä, voidaanko sotatarvikkeita viedä kyseiseen maahan.

Suomi noudattaa ministeriön mukaan tarkkaan sekä YK:n että EU:n asevientimääräyksiä, joiden mukaan aseita ei saa toimittaa sotaa käyviin maihin tai maihin, joissa aseita voidaan käyttää omien kansalaisten sortamiseen. Puolustusministeriön tiedotuspäällikkö Osmo Kolehmainen vahvisti niin ikään , ettei suomalaispatruunoille ole viime vuosina myönnetty vientilupia Indonesiaan.

Kun Suomi vientiluvan myöntää, vaaditaan Kolehmaisen mukaan aina myös ns. loppukäyttäjätodistus, jolla pyritään estämään sotatarvikkeiden kulkeutuminen ulkopuolisille tahoille. -Silti on olemassa useitakin eri mahdollisuuksia, että aseita eli tässä tapauksessa patruunoita on voinut ajautua alueelle. On myös mahdollista, että nyt löytyneet patruunat ovat tyyppiä, joka sopii sekä metsästyskivääreihin että rynnäkkökivääreihin, Kolehmainen huomautti ja mainitsi esimerkkinä Lapuan valmistamat 7,62 millimetrin patruunat, jotka soveltuvat niin siviili- kuin sotilaskäyttöönkin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat