Lapsiasiat vahvasti esillä Suomen ja Venäjän oikeusministerien tapaamisessa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tapasi tänään Moskovassa venäläisen virkaveljensä oikeusministeri Aleksandr Konovalovin.

Ministerit keskustelivat muun muassa Haagin lapsikaappaussopimukseen liittyvän viranomaisyhteistyön käynnistämisestä. Lapsikaappaussopimus tulee voimaan Suomen ja Venäjän välillä ensi vuoden alusta. Siitä toivotaan toimivaa mekanismia maiden välisten lapsiin liittyvien tapausten hoitamiseksi.

Kansainvälisiä lapsikaappauksia koskevalla Haagin yleissopimuksella varmistetaan kaapatun lapsen turvallinen palauttaminen asuinvaltioonsa.

Sopimuksen tehokas soveltaminen vaatii maiden keskusviranomaisilta entistä tiiviimpää yhteistyötä.

– Sitten oltiin yksimielisiä siitä, että tarvitaan juuri asiantuntijoiden ja viranomaisten hyvää yhteistyötä. Ja Suomihan on antanut Venäjälle listan meidän asiantuntijoista ja hän lupasi nyt tänään, että myös Venäjä tekee nyt tämmöisen vastaavan listan meille, jossa sitten tulee ilmi, että ketkä ne henkilöt Venäjän puolella ovat, jotka ovat ne, joihin pitää ottaa yhteyttä viranomaisten taholta, Henriksson sanoi.

Venäjä haluaa yhä lapsikomission

Ministeri Konovalov vaati Haagin sopimuksesta huolimatta edelleen kahdenvälisen lapsikomission perustamista Suomen ja Venäjän välille.

– Venäjän ministeri toi edelleenkin tämän komissioajatuksen esille. Toisaalta hän ymmärsi hyvin, että tämä ei ole Suomen tavoite ja myös itse sanoin hyvin tiukastikin, että meidän mielestä on niin, että asiantuntijoiden, viranomaisten, pitää käydä näitä keskusteluja, me ei tarvita komissiota, Henriksson sanoi.

Ministerit olivat yksimielisiä siitä, että suomalaisten ja venäläisten asiantuntijoiden ja viranomaisten olisi tavattava toisiaan useammin ja keskusteltava perheoikeuskysymysten lisäksi myös muun muassa siviili- ja rikosoikeusavusta.

– Tästä meillä oli suuri yhteisymmärrys ja hyvässä hengessä näitä keskusteluja käytiin, Henriksson sanoi.

Oikeusministerit keskustelivat lisäksi muun muassa mahdollisuudesta kehittää tuomittujen siirtämistä maiden välillä.

Lue myös:

    Uusimmat