Mainos

Lapsi kuoli synnytyksessä ja äidin kohtu poistettiin – Valvira: Synnytyksen hoito ei asianmukaista

Lapsi menehtyi ja äidin kohtu jouduttiin poistamaan synnytyksessä Hyksin alueella. Nainen kanteli hoidostaan Valviraan, joka totesi, ettei synnytystä hoidettu kaikilta osin asianmukaisesti.

Kivulias synnytys päättyi lapsen kuolemaan ja äidin kohdun poistoon ja johti kanteluun sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valviralle.

Naisen aiemmat raskaudet ja synnytykset olivat sujuneet normaalisti ja myös kohtalokkaaseen synnytykseen johtanut raskaus oli sujunut normaalisti. Ainoa poikkeama oli sikiön koko. Se oli raskauden loppuvaiheessa hieman tavallista suurempi.

Synnytys päätettiin käynnistää sikiön suuren koon vuoksi ja siksi, että äiti oli toivonut alatiesynnytystä.

Valvira totesi, että varoittavia merkkejä oli nähtävissä jo synnytyksen käynnistyessä. Äidin kipu oli epiduraalista huolimatta hyvin korkea. Sikiön sykekäyrään alkoi pian myös ilmestyä laskuja.

Äidin kohdun repeämä vaikutti lapsen kuolemaan

Synnytys oli vaikea ja kun lapsi lopulta syntyi, hän oli eloton ja kärsi hapen puutteesta. Lapsi siirrettiin teho-osastolle, jonne hän menehtyi neljä päivää myöhemmin.

Synnytyksen jälkeen myös äiti alkoi voida pahoin. Hänet siirrettiin teho-osastolle, jossa todettiin vatsaontelon sisäinen verenvuoro. Kohdun todettiin revenneen oikeasta sivusta ja kohtu päätettiin poistaa.

Lapsen kuolinsyyksi todettiin hapen puute, aivosairaus ja päälakiverenkiertovuoto. Todettiin, että äidin kohdun repeäminen vaikutti lapsen kuolemaan.

Valviran mukaan synnytyksen hoito ei ollut kaikilta osin asianmukaista. Äidin supistuksia ei seurattu tarpeeksi tarkasti ja siksi sikiön sydänkäyrän laskuja ei voitu tulkita luotettavasti eikä lääkäriä konsultoitu ajoissa.

Jos ponnistusvaihe olisi aloitettu jo, kun sikiön sydänäänet muuttuivat poikkeaviksi, tapahtumien kulkuun olisi Valviran mukaan voitu vaikuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.