Mainos

Lapset ilmoittavat seksuaalirikoksista viidesti päivässä

Alaikäiset suomalaiset ilmoittavat entistä herkemmin joutumisestaan seksuaalisen rikoksen uhriksi.

Alle 16-vuotiaat lapset ilmoittivat joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi keskimäärin viisi kertaa päivässä viime vuonna. Tämä käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulun MTV3 Uutisten pyynnöstä luovuttamista tilastoista. Vastaavasti vuonna 2005 ilmoituksia tehtiin vain vajaat kolme päivässä.

– Ilmoituskynnys on laskenut, eli ihmiset ilmoittavat rikoksista entistä herkemmin poliisille, Helsingin väkivaltarikosyksikön päällikkö Ritva Elomaa kertoo MTV3 Uutisille.

Mistä tämä johtuu?

– Uskoakseni siitä, että mediassa, julkisuudessa ja joka paikassa puhutaan seksuaalirikoksista sekä asia nostetaan esille. On tietoiskuja, kirjallisuutta ja lehtiartikkeleita. Se ei ole enää tabu, kuten aikaisemmin, Elomaa jatkaa.

Hän kuitenkin painottaa sitä, että kyselytutkimusten mukaan pitkässä juoksussa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä ei ole kuitenkaan kasvanut, vaan rikosmäärät ovat pysyneet samalla tasolla kuin aikaisemminkin.

– Ja vakavien tekomuotojen osalta rikokset ovat jopa vähentyneet, Elomaa selvittää.

Vain puolet tapauksista oikeuteen

Elomaa tähdentää, että poliisi on paljastanut laajoja seksuaalirikoskokonaisuuksia, joissa yhdellä epäilyllä on ollut lukuisia uhreja.

Vain noin puolet poliisin tietoon tulleista tapauksista etenee kuitenkin oikeuden käsiteltäväksi. Poliisille on haasteellista kerätä riittävä näyttö rikoksesta aikaan.

– Seksuaalirikokset ja erityisesti lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat rikostyyppinä sellaisia, joiden selvittäminen on hankalaa.

– Jos verrataan vaikka rattijuopumusrikoksiin, niin voidaan ymmärtää, että väite useita vuosia sitten tapahtuneesta seksuaalirikoksesta on hankalammin selvitettävä, tutkija Ville Hinkkanen sanoo Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

Pohjanmaan käräjäoikeus vapautti viimeksi viime viikolla jalkapalloilijan lapsen hyväksikäyttösyytteestä. Oikeus katsoi, että syytetyn kertomus tapahtumien kulusta oli uskottavampi kuin kantajan.

Rikos voi tapahtua nettikeskustelussa

Lapseen kohdistuvaan seksuaalirikokseen voi syyllistyä jo nettikeskusteluissa, jos ne sisältävät seksuaalisävytteisiä viestejä. Elomaan mukaan nuori suomalainen joutuu seksuaalisen rikoksen uhriksi tyypillisesti juuri netin välityksellä. Uhreina on niin tyttöjä kuin poikia.

– Tyypillisesti nuorten suosimissa sosiaalisen median ympäristöissä nuorta lähestyy aikuinen ihminen. Välttämättä nuori ei edes tiedä, että keskustelija on itseään huomattavasti vanhempi.

– Ja kun keskustelu käynnistyy, aikuinen saattaa pyytää muun muassa alastonkuvia. Sitten voidaan ehdottaa myös tapaamisia ja seksin harrastamista maksua vastaan tai ilman, Elomaa kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.