Mainos

Lappilaisella tilalla suu- ja sorkkatautiepäily

Lappilaisen tilan naudassa on havaittu oireita, jotka viittaavat suu- ja sorkkatautiin, kertoi maa- ja metsätalousministeriö tänään. Tilan muut eläimet ovat oireettomia. Kunnaneläinlääkäri havaitsi eilen suu- ja sorkkataudin oireita nuoressa naudassa tavanomaisen tilakäynnin yhteydessä.

Tila sijaitsee ministeriön mukaan Lapissa itärajan läheisyydessä, STT:n tietojen mukaan Sallassa. Suu- ja sorkkatauti on erittäin helposti leviävä eläintauti, minkä vuoksi ministeriö asetti tilan karanteeniin. Jos tauti pääsisi leviämään Suomessa, se aiheuttaisi heti valtavia tappioita nauta- ja sikataloudelle sekä koko elintarviketeollisuudelle. Tämän vuoksi ministeriö piti rajoittavia toimia välttämättömänä, vaikka taudin laadusta ei saada heti varmuutta.

Ministeriö pitää epätodennäköisenä, että tauti olisi suu- ja sorkkatautia. Sairastuneesta naudasta otetut näytteet on toimitettu tutkittavaksi Tanskaan, ja tutkimustulosten odotetaan varmistuvan viikon sisällä. Sairastunut nauta oli kuumeinen ja sillä oli rakkuloita suussa. Nautaa ei ole lopetettu, vaan siitä on otettu vain näytteet. Parin lähipäivän sisällä ilmenee, saavatko tilan muut eläimet suu- ja sorkkatautiin viittaavia oireita, arvioi eläinlääkintöylitarkastaja Jessica Eriksson maa- ja metsätalousministeriöstä.

-Jos karjassa esiintyy suu- ja sorkkatautia, on todennäköistä, että muutkin eläimet sairastuvat. Sehän ei ole yhden eläimen tauti, kertoi Eriksson. Jos tauti varmistuu suu- ja sorkkataudiksi, kaikki tilan sorkkaeläimet tapetaan ja tuhotaan. Sairastuneen naudan tutkinut eläinlääkäri ilmoitti asiasta läänineläinlääkärille, joka määräsi tilan rajoittavien määräysten alaiseksi. Tilalta ei muun muassa saa viedä eläimiä pois. Erikssonin mukaan tilalla on nautojen lisäksi lampaita. Lähitiloille on annettu suositus pitää porot tarhassa.

Venäjän puolella ei suu- ja sorkkatautia

Suomessa esiintyi suu- ja sorkkatautia viimeksi vuonna 1959. Laaja esiintymä saatiin tuolloin rajattua. Suomessa on ollut viime vuosina pari tautiepäilyä samaan aikaan, kun Britanniassa oli suu- ja sorkkatautiepidemia.

-Muutaman muun taudin, muun muassa naudan virusripulin oireet ovat samantapaisia kuin suu- ja sorkkataudissa, Eriksson kertoi. Suu- ja sorkkatauti voi levitä muun muassa ulkomailta tuotujen elintarvikkeiden mukana. Pohjois-Suomessa tauti on voinut levitä esimerkiksi porojen ja peurojen mukana. Ylijohtaja Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä kuitenkin korosti, ettei sillä ole viitteitä siitä, että itärajan takana lähialueella esiintyisi suu- ja sorkkatautia.

-Poroista ei ole havaittu tutkimustuloksiin perustuvaa suu- ja sorkkatautia, mutta uskon, että porot voivat ainakin kantaa sitä, arvioi Eriksson.

Suu- ja sorkkatauti on viruksen aiheuttama tarttuva tauti, joka voi tarttua sorkkaeläimiin, kuten nautaan, puhveliin, sikaan, lampaaseen, vuoheen ja peuroihin. Suu- ja sorkkatauti ei tartu ihmisiin, mutta se on yksi pelätyimpiä eläintauteja leviämistapansa vuoksi. Tauti leviää erittäin herkästi muun muassa ihmisten, jalkineiden ja ajoneuvojen välityksellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.