Mainos

Länsirannan muuri täyttyy poliittisesta taiteesta

Israel jatkaa yhä palestiinalaiset Israelista eristävän muurin rakentamista. Se estää muunmuassa sukulaisvierailut ja viha purkautuu nyt taiteeseen.

Lähi-idässä Länsirannan Jerusalemista erottava muuri on täynnä vihaista taidetta. Poliittiset, kantaaottavat taideteokset muurissa ovat yleistyneet viime aikoina.

Ne kuvaavat esimerkiksi avautumassa olevaa vetoketjua tai muurin väliin puristuksiin jäänyttä jalkaa. Jotkut työt kuvaavat palestiinalaisten kärsimystä, joissakin on Mahatma Gandhin kuva ja rauhantoivotuksia.

Muuri houkutteli aluksi vain tökeröitä graffitteja raapustavia, mutta nyt osa maalauksista on varsin tasokkaita. Kaikki ne kuitenkin kuvaavat palestiinalaisten laajalle levinnyttä ja syvää vihaa muuria kohtaan. Osa töistä on ulkomaisten taiteilijoiden tekemiä, taiteilijoiden, jotka haluavat osoittaa solidaarisuutta "muurin varjossa eläville". Jossakin työssä on iskulause Muurin on murruttava (The wall must fall).

Israel aloitti muurin rakentamisen vuonna 2002 tarkoituksenaan estää itsemurhaiskujen tekijöiden pääsy Israeliin. Muuri eristi osan palestiinalaisista sukulaisistaan tai viljelysmaistaan. Israeliin kaikki palestiinalaiset joutuvat nyt kulkemaan erillisten tarkastuspisteiden kautta.

Maalausalustaa palestiinalaisilla riittää, koska muuri on jo nyt 409 kilometriä pitkä. Sitä jatketaan yhä: lopullisen mitan on tarkoitus olla 680 kilometriä. Osan muurista Israel on kuitenkin aidannut tai sen vieressä kulkee sotilastie, joten siihen osaan muurista ei ole ilmestynyt piirroksia tai graffiteja.

- Kuvat kertovat siitä, mitä me palestiinalaiset ajattelemme tuosta sorron symbolista. Mutta luuletko, että kuvat tekevät minut onnelliseksi? kysyy betlehemiläinen taksikuski Sliman Ali, joka odottaa asiakkaita muurin tarkastuspisteellä. Häntä ei päästetä Jerusalemiin tapaamaan sukulaisiaan.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.