Mainos

Lakko Israelissa päättyi

Israelia viisi päivää hiertänyt yleislakko päättyi sunnuntaina illalla. Ammattiliittojen keskusjärjestö Histadrut ilmoitti illalla virallisesti lopettavansa lakon, johon osallistui 700000 julkisen alan työntekijää.

Aiemmin päivällä Israelin työtuomioistuimen puheenjohtaja esitti ammattiyhdistysjohtajille uuden sovintoehdotuksen yleislakon ratkaisemiseksi. Sitä ennen hallitus otti käyttöön hätätilalain saadakseen tuhannet julkisen alan lakkolaiset takaisin töihin.

Pääministerin virastosta ilmoitettiin illan kuluessa, että valtiovarainministeriö oli hyväksynyt sovintoehdotuksen. Israelin hallitus ennätti jo sunnuntaina ottamaan käyttöön hätätilalain määrätäkseen tuhannet julkisen sektorin lakkolaiset takaisin töihin, Israelin pääministerinvirastosta kerrottiin.
Hätätilalaki koski mm. lentokenttien, puhelinyhtiöiden ja yleishyödyllisten laitosten työntekijöitä.

Hallitus ryhtyi tositoimiin sen jälkeen kun lakkoa johtava Histadrut ilmoitti, että valtiovarainministeriön kanssa käydyt neuvottelut eläke-eduista ja yksityistämisistä olivat epäonnistuneet. Ammattiliitto tiedotti myös, että valtion bussiyhtiön työntekijät liittyisivät mukaan lakkoon.
Lakossa oli yli 700000 julkisen sektorin työntekijää. Se oli Israelin historian suurimpia ja sulki mm. maan lentokentät, satamat, pankit, virastot sekä valtion omistamat tehtaat. Joka kolmas israelilainen osallistui työnseisauksiin.

Lakkolaiset ottivat päivällä hätätilalain vastaan mm. laajentamalla työnseisauksia ja järjestämällä katumielenosoituksia ympäri maata. Sadat Histadrutin jäsenet kastelivat valtiovarainministeri Yaacov Neemanin vedellä, kun hän saapui työtuomioistuimeen neuvotteluihin. Ben-Gurionin kansainvälisen lentokentän työntekijät suostuivat sunnuntaina avaamaan kentän 16 tunniksi, jotta Israeliin ja ulkomaille lakon vuoksi jumiin jääneet matkailijat voisivat päästä määränpäähänsä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.