Mainos

Lakimies: Diplomaattia odottaa Iranissa ankara rangaistus

Pakolaisneuvonta ry:n lakimiehen Husein Muhammedin mukaan eronneella iranilaisdiplomaatilla on vahva peruste saada turvapaikka Suomesta. Muhammed arvioi, että diplomaattia odottaisi Iranissa ankara rangaistus, jos hänet palautetaan.

- Hänellä on varmasti erittäin vahva keissi, lakimies pohtii.

Iranin Suomen-suurlähetystön kakkosmies Hossein Alizadeh kertoi eilen eronneensa tehtävästään vastalauseena maansa hallinnolle.

- On erittäin myönteistä, että joku uhraa oman asemansa ihmisoikeuksien puolesta. Voisin lähteä ajamaan hänen asiaansa, jos sattuu tulemaan kielteinen (turvapaikka)päätös, lakimies sanoo.

Suomen iranilaisyhteisössä diplomaatin lähtö oli tiedossa jo ennen varsinaista eroilmoitusta. Iranin kurdien edustaja yllättyi ainostaan Alizadehin päätöksen viipymisestä.

- Keskusteluja on ollut vähän pidemmän aikaa. Olemme olleet yhteydessä myös Iranin entiseen diplomaattiin Norjassa, Majid Hakki kertoo.

Hakki ei paljasta, milloin hän sai tietää Alizadehin suunnittelevan eroa. Miehet ovat tavanneet kerran kasvotusten, ja Hakki kertoo tuolloin kannustaneensa diplomaattia lähtemään.

Poliittinen turvapaikka vain pienelle osalle

Hakki kuvailee eroa poliittiseksi mielenosoitukseksi Iranin sotilasdiktatuuria vastaan. Hän on ollut yhteydessä Suomessa asuviin iranilaisiin, ja heille uutinen on ollut tervetullut.

- Jos yksikin henkilö lähtee, olemme askeleen lähempänä demokratiaa Iranissa.

Hakki ennustaa, että muitakin iranilaisia diplomaatteja jättää tehtävänsä.

Myös Husein Muhammedin mukaan Alizadehin tapaus paljastaa, että yhä useampi korkean tason iranilainen on tyytymätön maansa tilanteeseen.

Ulkomailla asuvat iranilaiset eivät kuitenkaan ole poliittisesti yhtenäinen ryhmä. Muhammedin mielestä Suomen iranilaisilla ei ole vahvaa yhtenäistä oppositiota.

Vain pieni osa iranilaishakijoista saa Suomesta turvapaikan poliittisin perustein. Muhammed sanoo myönteisen päätöksen edellyttävän, että hakija pystyy todistamaan olevansa poliittisesti hyvin aktiivinen.

- Hyvin monelle on sanottu, että iranilaisviranomaiset eivät voi olla kiinnostuneita rivipoliitikosta.

Majid Hakki tuli Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 1992. Hän on entinen kurdisissi ja toimi Iranissa kurdipuoleen johtotehtävissä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.