Mainos

Laitonta alkoholia niukalti tehoratsiassa

Laittoman alkoholin myynti ravintoloissa on vähäistä. Laitonta alkoholia löytyi viranomaisten tarkastuksessa vain kahdesta ravintolasta. Alkoholinäytteitä tutkittiin yhteensä 31 ravintolassa viime perjantaina ja lauantaina.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus, poliisi, tulli, veroviranomaiset ja lääninhallitusten alkoholitarkastajat tekivät tarkastusiskuja Etelä-Suomen, Länsi-Suomen ja Lapin läänissä yhteensä 94 ravintolaan.

Tulli takavarikoi viime vuonna lähes 740000 litraa laitonta alkoholia, josta suurin osa on pirtua. Ravintoloista sitä ei juuri löytynyt.
-Iskun tulokset vahvistivat käsitystä, että laitonta alkoholia myydään vain yksittäisissä ravintoloissa. Kyse ei ole laajasta käytännöstä, tarkastusiskuja johtanut tuotevalvontakeskuksen ylitarkastaja Jaakko Christensen arvioi.

Toisaalta viranomaisilla ei ole kattavaa kuvaa, minne laittomasta maahan tuotu alkoholia jakelukanavien kautta päätyy. Christensen ei pidä mahdottomana, että tieto iskusta leviää etukäteen.
-Näytön saaminen laittoman alkoholin myynnistä on erittäin vaikeaa, Christensen sanoo.

Laitonta alkoholia on ravintoloissa kolmea eri tyyppiä. Joko se on laittomasti valmistettua, maahan salakuljetettua tai se on tuotu maahan verottomana ja kuitenkin sitä myydään eteen päin asiakkaille.

Iskut jatkuvat

Tarkastusisku toteutettiin 20 kunnassa. Mukana olivat suuret kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Hämeenlinna, Lahti, Tampere, Jyväskylä, Turku, Pori, Vaasa, Kemi, Tornio ja Rovaniemi.

Christensenin mukaan iskuja jatketaan sekä nyt mukana olevilla että ulos jääneillä alueilla eli Oulun ja Itä-Suomen lääneissä sekä Ahvenenmaalla.

Verottaja aloitti omat tutkimuksensa 40 ravintolassa, joista Christensenin mukaan hyvin monesta paljastui harmaata työvoimaa. Kunkin alueen verovirastojen tarkastusyksiköt selvittävät myös muita laiminlyöntejä verotuksessa.

Ravintoloista otetut alkoholinäytteet tutkitaan Alkon laboratorioissa ja tulokset saadaan muutamassa viikossa. Tutkimuksissa halutaan tietoa muun muassa laittoman alkoholin alkuperästä.

Tarkastusiskun kohteeksi valittiin erityyppisiä ravintoloita pubeista yökerhoihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.