Mainos

Lähi-idässä sopu tulitauosta

Lähi-idässä on saatu sopu tulitauon jatkosta.

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja George Tenet ovat päässeet sopuun tulitauon ylläpitämisestä Lähi-idässä.

Myös Israel on ilmoittanut hyväksyvänsä amerikkalaisvälittäjän tulitaukoehdotuksen. Pääministerin Ariel Sharonin mukaan Israelin joukoilla on kuitenkin oikeus puolustaa itseään palestiinalaisten hyökkäyksiltä.

Palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbon mukaan Arafat oli vastustanut suunnitelman kohtaa, jonka mukaan Israelin ja palestiinalaisten välille muodostettaisiin puskurivyöhyke.

Kaikkia yksityiskohtia ei julkisuuteen

Amerikkalaisviranomaiset tähdensivät Washingtonissa Yhdysvaltain olevan tyytyväinen, että kummatkin osapuolet ovat hyväksyneet suunnitelman. Virallisia yksityiskohtia Tenetin suunnitelmasta ei heti annettu julkisuuteen.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin edustajan mukaan siinä vaaditaan "väkivaltaisuuksien lopettamista" ja senjälkeistä kuuden viikon rauhoittumisjaksoa.

Israelin median mukaan Tenetin suunnitelmat edellyttävät Israelin vetäytymistä niihin asemiin, joissa se oli ennen palestiinalaisten kansannousua syyskuussa. Palestiinalaisten täytyy puolestaan muun muassa pidättää Hamas ja Jihad -järjestöjen terroristeja. Ehtoja ei ole vahvistettu Washingtonista.

Sopimus syntyi, kun Tenet tapasi yllättäen Arafatin Ramallahissa Länsirannalla hieman ennen Tenetin suunniteltua paluuta takaisin Yhdysvaltoihin. Israel hyväksyi tulitaukosuunnitelman jo eilen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.