Nämä krooniset sairaudet suurentavat syöpäriskiä

Sydän- ja verisuonitaudit ja monet muut krooniset sairaudet ovat tuoreen tutkimuksen perusteella merkittäviä syöpien riskitekijöitä. Yhdessä ne voivat olla vastuussa joka viidennestä syöpätapauksesta.

Diabetes, munuaistauti, keuhkosairaus, kihtiartriitti ja sydän- ja verisuonitaudit suurentavat riskiä sairastua ja myös menehtyä syöpään. Näin kertovat BMJ-lehdessä julkaistut tutkimustulokset. Mitä useampia kroonisia sairauksia potilaalla on, sitä suurempi syöpäriski on.

Jos havaitut yhteydet osoittautuvat syyseurauksellisiksi, tutkijat arvioivat kroonisten sairauksien olevan vastuussa joka viidennestä syöpätapauksesta ja selittävän noin kolmanneksen syöpäkuolleisuudesta. Vaikutus on samaa luokkaa kuin keskeisiin syöpäriskitekijöihin, kuten tupakointiin, ylipainoon ja epäterveelliseen ruokavalioon, liitetty vaikutus.

Havainnot ovat tärkeitä, sillä tällä hetkellä syövän ehkäisyssä keskitytään pitkälti elintapoihin osaamatta juurikaan huomioida kroonisia sairauksia. Kroonisten sairauksien vaikutus pitäisi tutkijoiden mielestä tunnistaa ja niiden hoitaminen ottaa osaksi syövän ehkäisyä.

Tehokas keino syövän ehkäisyyn on liikunta, sillä se ehkäisee sekä kroonisia sairauksia että syöpää. Nyt julkaistussa tutkimuksessa fyysinen aktiivisuus ja liikunta pienensivät kroonisiin sairauksiin liitettyä syöpäriskiä lähes 50 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti syöpä ja muut krooniset sairaudet aiheuttavat 70 prosenttia kaikista kuolemista. Syöpäkuolemien osuuden oletetaan myös suurenevan lähivuosina.

Tutkimukseen osallistui yli 400 000 aikuista, joita seurattiin keskimäärin yhdeksän vuoden ajan. Osa kroonisista sairauksista pääteltiin niiden riskitekijöistä, kuten verenpainetaudista, kolesteroliongelmista ja merkkiaineista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Oudot tuntemukset osoittautuivat munasarjasyöväksi

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat