Lähes kaikki ihmisgeenit kartoitettu

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt lähes kokonaan ihmisen geenikartan. Vuosia kestänyt tutkimustyö tuo mullistavia hoitomenetelmiä moniin perinnöllisiin sairauksiin, syöpään ja sydän- sekä verisuonisairauksiin. Geenikartan avulla voidaan kehittää myös aivan uudenlaisia lääkkeitä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on ilmoittanut, että noin 97 prosenttia ihmisen geeneistä on kartoitettu. Kymmenet supertietokoneet ovat viime kuukausina hurisseet yötä päivää Atlantin molemmin puolin selvittämässä ihmisen geenikarttaa. Työn suuruutta kuvaa hyvin se, että ihmisen dna:ssa on luettavissa noin 3 miljoonaa kirjainmerkkiä. Hankkeen päämääränä on ymmärtää kromosomeissa sijaitsevat kemialliset ohjeet, jotka tekevät ihmiskehosta sellaisen kuin se on. Niiden avaaminen mahdollistaa uudenlaisten hoitokeinojen kehittämisen perinnöllisten sairauksien hoitoon. Tutkijoiden tähänastiset saavutukset ovat mosaiikki usean eri henkilön DNA:sta. Nyt voidaan ymmärtää esimerkiksi, miksi jotkut ovat laihoja tai sinisilmäisiä. Hankkeen oli määrä valmistua vasta vuonna 2003, mutta nyt sen uskotaan valmistuvan paljon aiemmin.

Kymmenen vuoden aikana toteutettu kansainvälinen ihmisen genomiprojekti HGP toteutettiin 16 maassa. Se on amerikkalaisjohtoinen julkisrahoitteinen hanke, johon osallistui tutkijoita yli 18 maasta. -Ihmislajin koko geneettisen aineksen kartoittamista on verrattu ihmisen kuuhun menemiseen, mutta uskon sen olevan vielä merkittävämpää, Britannian osuuden rahoittajan edustaja Michael Dexter sanoi.

Syöpään uusi hoitokeino?



Syöpään odotetaan löytyvän nyt uusia hoitokeinoja. Tutkijat voivat nyt osoittaa tarkemmin syöpää aiheuttavat tekijät. Sen sijaan, että verrataan syöpäsoluja ja terveitä soluja, niin nyt voidaan niin kutsutun elämän kartan avulla avata aivan uusi taso ihmisen anatomiaan - ihmisen geenien DNA:han. DNA eli deoksiribonukleiinihappo, on solun perinnöllistä informaatiota sisältävä ja siirtävä aine. Se sijaitsee pääosin kromosomeissa ja muodostaa kierteisen kaksoisjuosteen. -Syöpä on DNA:n sairaus. Syövän perustiedosto sijaitsee DNA:ssa, selitti brittitutkija Mike Stratton. Aikuisen ihmisen kehossa tapahtuu kemikaalien, virusten ja säteilyn aiheuttamia muutoksia DNA:ssa. Suurin osa muutoksista ei aiheuta solumuutoksia, mutta kun sopiva muutosten yhdistelmä ilmenee sopivassa geeniyhdistelmässä, ilmenee syöpä. Nyt tutkijat voivat etsiä syöpäsolujen muutoksia. Tutkijat toivovat voivansa kehittää uuden lääkkeen, joka kohdistuu ainoastaan sairaisiin geeneihin. Ensimmäiseksi tutkijat pyrkivät kehittämään lääkkeitä keuhko-, rinta-, eturauhas-, kohtu- ja peräsuolisyöpiin, joihin kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä. Maailmassa tunnetaan 200 eri syöpätyyppiä. Joidenkin peloissa nyt saavutettua tietoa voidaan mahdollisesti käyttää myös "superihmisten" luomiseen. Toiset taas ovat huolissaan siitä, ketkä pääsevät hyötymään uudesta tiedosta. Rikkaatko vain kaljuuden tai liikakilojen poistamiseen, vai antaako uusi tieto mahdollisuuden keksiä uusia lääkkeitä sairauksiin?

Ihmisen geenikartta www-sivuille



Yli kolmen miljardin DNA-yksikön kartoittamisesta kilpaili kaksi tutkijaryhmää. Julkisella rahoituksella toimiva kansainvälinen tutkijaryhmä ja amerikkalainen kaupallinen yritys Celera Genomics. Kaupallinen yritys yrittää ansaita miljardeja patentoimalla geenikartan tärkeimmät osat lääketeollisuudelle. Itseasiassa tuhansia geenejä on jo patentoitu. Amerikkalaisyhtiön oli myös tahollaan määrä maanantaina ilmoittaa kartoittaneensa ihmisgeenit. -Kiitos julkisella rahoituksella toteutetun tutkimuksen ihmisen geenikartta on kaikkien luettavissa. Tietoa ihmisen perinnöllisestä aineksesta ei kukaan saa pitää pelkästään itsellään, sanoi Ranskan tiedeministeri Roger-Gerard Schwartzenberg. Siten hän arvosteli näin peitellysti amerikkalaisyhtiötä.

Lue myös:

    Uusimmat