Mainos

Lahden poliisi tutkii harmaata miljoonabisnestä

Tutkinnassa on lahtelainen metalliyritys ja helsinkiläinen rakennusfirma. Lisäksi poliisi epäilee kaikkiaan 20 yhtiötä tekaistujen kuittien tehtailusta.

Lahden poliisin talousrikosyksikkö tutkii miljoonien eurojen harmaata metalli- ja rakennusbisnestä. Pimeätä palkkaa epäillään maksetun noin 200:lle pääosin virolaiselle vuokratyöntekijälle vuosina 2004-06. Toiminnassa välteltiin poliisin tietojen mukaan myös arvonlisäveroja.

Työmaat sijaitsivat pääosin Etelä-Suomessa. Ulkomaisen vuokratyövoiman käyttö oli verhottu perinteiseksi aliurakoinniksi, jota poliisin mukaan peiteltiin tekaistuilla kuiteilla.

Rikoskomisario Martti Hirvosen mukaan kahden jo tutkitun yhtiön kirjanpidosta on löydetty perusteettomia laskuja noin viiden miljoonan euron arvosta.

Poliisi on tutkinnassa törmännyt kaikkiaan yli 20 yhtiöön, joiden se epäilee keskittyneen pelkästään kuittien tehtailemiseen. Bulvaaniyhtiöitä vaihdettiin sitä mukaa, kun edellinen poistettiin ennakkoperintärekisteristä. Yksi epäilty henkilö oli ilmoitettu kaupparekisteriin yli 40 yhtiön vastuuhenkilöksi.

Kuittiyhtiöillä on ollut Etelä- ja Länsi-Suomea muitakin asiakkaita kuin jo tutkitut kaksi firmaa. Lopulliset verottajan menetykset selviävät vasta, kun kaikki yritykset on ehditty tutkia. Menetysten epäillään kuitenkin nousevan miljooniin euroihin.

Työvoimaa Suomestakin

Komisario Hirvosen mukaan lahtelaisen metalliyrityksen ja helsinkiläisen rakennusfirman epäilyttävät bisnekset paljastuivat toista rikosta tutkittaessa. Molempien yhtiöitten toiminta on ollut valtaosaltaan harmaata.

Yritysten taustalta löytyy virallisesti tai epävirallisesti samat neljä miestä. Osalla on aiempia rikostuomioita, mutta yhteyksiä rikollisjengeihin ei ole todettu.

Kolmesta pääepäillystä yksi on virolainen ja kahdella muullakin on osoite Virossa. Pääosin samojen henkilöiden määräysvallassa on virolaisia yhtiöitä, joiden kautta pimeitä palkkoja epäillään hoidetun.

Pestatut vuokratyöntekijät olivat pääasiallisesti virolaisia, ja työsuhteet kestivät tyypillisesti muutamia kuukausia. Myös suomalaisia työntekijöitä kuuluu joukkoon, joka sai poliisin mukaan pimeänä koko palkan, sen osan tai pelkät ylityökorvaukset.

Hirvosen mukaan työntekijöillä oli rakennuksille viralliset kulkuluvat pääurakoitsijalle kirjoitettuina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.