Lääkärit tyrmäävät somessa leviävän unikikan – jopa vaarallista

Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä 1:36
KATSO MYÖS: Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä.

TikTokissa kehotetaan teippaamaan suu kiinni, jotta yön aikana hengittäisi nenän kautta.

Erilaiset trendit liittyen muotiin, hyvinvointiin, kodinhoitoon ja ruokaan leviävät TikTokissa salamannopeasti kansainvälisiksi ilmiöiksi. Usein vinkit ovat nerokkaita ja oikeasti toimivia, mutta toisinaan hyvinkin arveluttavia.

Tällä hetkellä TikTokissa nousussa on esimerkiksi suun teippaaminen kiinni yön ajaksi, jotta ihminen hengittäisi suun sijaan nenän kautta, kirjoittaa terveysaiheisia uutisia julkaiseva Health-sivusto.

Lääkärit eivät rohkaise kokeilemaan trendiä. Joidenkin unihäiriöiden tapauksissa se voi olla jopa vaarallista.

Sisällöntuottajat hyötyvät trendin suosiosta

Lääkärit varoittavat olemaan vähintäänkin skeptisiä sen suhteen, mitä hyötyjä monet sisällöntuottajat lupaavat suun kiinni teippaamisen tuovan.

Videoilla suu teipataan kiinni usein tähän erityisesti suunnitellulla "suuteipillä". Moni trendiä mainostavista sisällöntuottajista pyrkii samalla myös myymään näitä suuteippejä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

NYU Langone Health -sairaalakeskuksen korva- ja kaulakirurgiaosaston johtaja ja lääkäri Erich Voigtin mukaan suun kiinni teippaaminen ei ole suinkaan paras keino sen varmistamiseksi, että hengität nenän kautta.

– Nenän kautta hengityksestä on hyötyä, mutta älä teippaa suutasi kiinni tehdäksesi niin, Voigt toteaa.

Nenän kautta hengittämisen hyödyt

Ilman hengittämisessä keuhkoihin nenän kautta suun sijaan on siis todellisia hyötyjä.

Bostonin naistennairaalan johtajan Andrew Wellmanin mukaan nenä lämmittää, kosteuttaa ja suodattaa hengitettyä ilmaa, mitä suu ei oikeastaan pysty tekemään. Tämä kostea ilma pitää hengitystiet voideltuina ja suodatus pyydystää mahdollisesti haitalliset hiukkaset, jotta ne eivät päädy keuhkoihin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nenän kautta hengitettäessä nenä tuottaa myös typpioksidia eli kaasua, joka voi auttaa laajentamaan verisuonia ja siten auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan verenkiertoa.

Suun kautta hengittäminen taas voi kuivattaa suuta, mikä lisää riskiä pahanhajuiseen hengitykseen ja ientulehdukseen. 

Suun kiinni teippaamista on tutkittu hyvin vähän

Suun teippauksesta on tehty hyvin vähän tutkimuksia, mikä tarkoittaa, että näyttöä käytännön puolesta ei ole.

Respiratory Medicine -tiedejulkaisussa vuonna 2009 ilmestyneessä tutkimuksessa suun teippaamisella ei huomattu olevan minkäänlaista vaikutusta astmapotilaiden hengitykseen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Toinen pieni ja alustava tutkimus, joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna Healthcare-lehdessä, totesi, että käytäntö voisi olla hyödyllinen ihmisille, joilla on lievä uniapnea ja jotka hengittävät suun kautta.

Mitä tulee muihin TikTokin väitteisiin suun teippauksesta, kuten esimerkiksi siihen, että se voisi jotenkin vaikuttaa kasvojen muotoon tai luiden rakenteeseen – käytäntö ei todennäköisesti tee kumpaakaan.

Lääkäri Erich Voigtin mukaan suun kiinni teippaaminen voi kuitenkin olla erityisen vaarallista tietyissä tilanteissa. Jos henkilöllä on hankaluuksia hengittää esimerkiksi uniapnean tai nenän tukkoisuuden vuoksi, suun kiinni teippaaminen ei auta hengittämään helpommin.

– Jos sinulla on hankaluuksia hengittää nenän kautta, sinun kannattaisi selvittää syy siihen, Voigt toteaa.

Katso myös: Testasimme 4 suosittua TikTok-niksiä – näin ne toimivat keittiössä

Testasimme 4 suosittua TikTok-niksiä – näin ne toimivat keittiössä 2:44
Helpottuuko ruoanlaitto TikTokissa suosittujen ruoanlaittoniksien avulla? Laitoimme vinkit testiin kotikeittiössä.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat