Somessa innostuttiin jäädytetystä hunajasta – ravitsemusterapeutin mukaan herkkuun liittyy yksi olennainen riski

0:41
Oletko hoksannut tätä tiskikonekikkaa? Suomalaisen TikTok-vinkki huomioitiin ulkomaisissa medioissa

Liiallisella hunajan syönnillä voi olla ikävät sivuvaikutukset. 

Erilaiset trendit leviävät TikTok-palvelussa kulovalkean tavoin. Uusimpana villityksenä somekansa on keksinyt syödä hunajaa innovatiivisella tavalla.  

Haasteessa muovipullo laitetaan täyteen hunajaa ja se pakastetaan. 24 tunnin jälkeen pullo otetaan pois pakkasesta ja sen sisältämä hunaja puristetaan suoraan suuhun.

Eri variaatioita

Herkullisuus on käsin kosketeltavaa, kun haasteen tekijät puristavat kullankeltaista, sitkeää pötköä pullosta.

Trendi on räjähtänyt käsiin ja hunajansyöntivideoita on jaettu tuhansia kertoja kuvatunnisteella #FrozenHoney.

Osa on sekoittanut hunajan sekaan maissisiirappia, jotta se olisi löysempää. Osa on puolestaan jäädyttänyt maissisiirappia ja lisännyt sen joukkoon makeisia.

On epäselvää, mistä kyseinen trendi on saanut alkunsa. Hunajan syöntiä on nähty aiemmin YouTubessa, jossa ASMR-videoita tekevät vaikuttajat syövät hunajaa siitä tulevan äänen vuoksi, kertoo NBC News.

ASMR tulee englannin kielen sanoista "autonomous sensory meridian response". ASMR-videot voivat olla monenlaisia kuiskuttelusta salaatin syömiseen ja kirjoittamisen ääniin. Monelle ne aiheuttavat hyvä olon tuntemuksia ja rentouttavat.

Ikävät sivuvaikutukset

Osa TikTok-käyttäjistä on kertonut, että hunajahaasteella on varsin ikävä sivuvaikutus, nimittäin ripuli. Asiantuntijoiden mukaan pieni määrä hunajaa ei ole terveysriski, mutta paljon nautittuna saa liikaa sokeria.

Ravitsemusterapeutti tyrmääkin TikTokin hunajahaasteen.

– Hunaja on todella hyvää. Pieninä määrinä makeutuksen tavoin käytettävänä se on osa terveellistä ruokavaliota. Sen sijaan on mielestäni hullua, jos sitä syö liikaa saadakseen paljon huomiota ja seuraajia, rekisteröity ravitsemusterapeutti Kristin Kirkpatrick toteaa NBC Newsille.

Asiantuntijoiden mukaan nuorten tulisi miettiä kahdesti, ennen kuin tarttuu mukaan haasteeseen. Hunajan liiallinen syöminen voi aiheuttaa nimittäin ripulia, vatsakipuja, turvotusta ja muita oireita.

Haaste voi tuottaa erityisen ikäviä oireita eritoten henkilöille, joilla fruktoosi-intoleranssi, eli fruktoosin imeytymishäiriö. Hunaja sisältää nimittäin yli puolet fruktoosia.

Kovaksi jäädytetty sokerinen massa ei ole myöskään hyväksi hampaille, verensokerille eikä painonhallinnalle.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja