Mainos

Lääkärit: Nikotiinikorvaushoito Kelan maksettavaksi

Nikotiinikorvaushoito halutaan Kela-korvauksen piiriin. Lääkärit tupakkaa vastaan-verkosto helpottaisi myös nuorten mahdollisuuksia saada apua tupakoinnin lopettamiseen.

Lääkärit tupakkaa vastaan-verkosto esittää valtioneuvostolle, että korvaushoidosta tulisi peruskorvattava lääke silloin, kun hoito on lääkärin tai hammaslääkärin määräämää. Hoito korvattaisiin korkeintaan yhden vuoden ajan.

Lääkärit haluaisivat myös helpottaa nuorten mahdollisuuksia saada apua tupakoinnin lopettamiseen. Alle 18-vuotiaat eivät tällä hetkellä saa lainkaan nikotiinikorvaushoitoa ilman lääkärin määräystä.

Suomessa on noin miljoona tupakoivaa ihmistä. Vuosittain noin 400 000 ihmistä yrittää päästä irti tupakasta, mutta vain muutama prosentti onnistuu.

Mönkäre: Kela-korvaukset perusteltujaSosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre tukee lääkäriverkoston ehdotusta.

-Hoito kannattaa yrittää saada peruskorvattavuuden piiriin esityksen mukaisesti. Arviolta neljäsosa tupakoitsijoista kärsii voimakkaasta riippuvuudesta. Nikotiiniriippuvuus ja sen aiheuttamat vieroitusoireet on luokiteltu sairaudeksi kahdeksan vuotta sitten. Tästä syystä on perusteltua, että lääkkeellisellä hoidolla tuetaan lopettamista, Mönkäre sanoo.

Peruskorvattavista lääkkeistä päättää valtiovarainministeriö. Korvattavuuspäätöksiä tehdään pitkin vuotta.

-Sairausvakuutusmenot eivät tässä tapauksessa olisi kovin suuria, koska kyseessä on rajallinen ryhmä ja rajallinen hoitoaika. Esitys on hyvin valmisteltu, ja jos henki on myönteinen, päätös voidaan tehdä nopeastikin.
Myös Suomen Apteekkariliitto on ilmoittanut kannattavansa ehdotusta. Korvauspäätöksen saadakseen tupakoitsijat joutuisivat hakeutumaan terveydenhuollon piiriin. Mönkäre uskoo, että terveydenhuollon tuki ja korvaushoito yhdessä parantavat lopettamistuloksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.