Lääkärit kertovat parhaat tavat saada vesi pois korvasta – yleinen virhe voi kostautua

MTV testasi: Näin paljon bakteereja on rannalla, jolla ei suositella uimista koko kesänä 5:28
Katso videolta, millaista vesi on helsinkiläisellä rannalla, jolla ei suositella uimista koko kesänä

Veden poistamiseksi korvasta on olemassa lukuisia kotikonsteja, mutta korvan sörkkiminen vanupuikolla ei ole yksi niistä.

Vettä voi päästä korvaan syystä tai toisesta, esimerkiksi uidessa ja peseytyessä. Korvakäytävään jumittunut vesi tuntuu ikävältä ja voi vaikuttaa kuuloon tai pahimmillaan sairastuttaa.

Likaisen veden pääsy korvaan altistaa tulehdukselle. Akuutit korvakäytävätulehdukset ovat tavallisia kesäisin, kun ihmiset pulikoivat uima- ja porealtaissa, kertoo Terveyskirjasto.

Jos vesi ei lähde valumaan korvasta itsekseen, kannattaa nesteen liikettä avittaa omin toimin. Health-sivuston haastattelemat amerikkalaiset korvalääkärit Christopher Thompson sekä Daniel Jethanamest kertoivat parhaat vinkit veden saamiseksi pois korvasta.

1. Pään kallistaminen

Nopein ja helpon tapa saada vesi pois korvasta on kallistaa päätä sivulle. Tämän voi tehdä seisaaltaan tai makaamalla kylkiasennossa.

Veden liikkumista ulos korvasta voi edistää laittamalla kämmenen kupiksi korvan alle ja liikuttelemalla kättä nopeasti mutta hellävaraisesti edestakaisin. Pää pidetään kallellaan, kunnes vesi valuu ulos korvasta.

2. Korvan nykiminen

Toinen yksinkertainen tapa saada vesi pois korvasta on vetää korvannipukkaa eli korvalehden alakärkeä edestakaisin. Liike auttaa suoristamaan korvakäytävän rustoa, jolloin vesi pääsee virtaamaan ulos.

Korvannipukkaa liikutellessa voi samanaikaisesti ravistaa varovasti päätään puolelta toiselle.

3. Hiustenkuivaaja

Korvakäytävätulehdusta voi ehkäistä kuivaamalla korvat varovasti saunomisen, kylpemisen ja uimisen jälkeen.

Korvan kuivumista voi edistää puhaltamalla sinne ilmaa hiustenkuivaajalla. Tärkeää on käyttää hiustenkuivaajaa matalalla lämpötilalla ja riittävän kaukaa, noin 30 sentin päästä korvasta. Samanaikaisesti voi vetää varovasti korvalehteä.

4. Korvan huuhtelu alkoholilla ja etikalla

Jos painovoima, liike tai kuivaaminen eivät saa vettä pois korvasta, voi seuraavaksi kokeilla huuhdella korvaa alkoholista ja etikasta valmistetulla seoksella, vinkkaa korvalääkäri Thompson. Seokseen laitetaan saman verran isopropanolia sekä valkoviinietikkaa.

– Isopropanoli kuivattaa korvaa ja etikka luo happaman ympäristön, jossa bakteerit eivät tahdo kasvaa, Thompson sanoo Healthille.

Seosta laitetaan korvaan pipetillä tai pienellä ruiskulla 3–4 tipallista, jonka jälkeen korvalehteä hierotaan kevyesti. Puolen minuutin kuluttua päätä kallistetaan sivulle, jolloin seos valuu ulos.

Tätä tapaa ei tule kokeilla, jos kärsii korvakäytävätulehduksesta, puhjenneesta tärykalvosta tai jos korvat on putkitettu (tympanostomia).

5. Vetyperoksidi

Jos korvaan on juuttunut sekä vaikkua että vettä, suosittelee korvalääkäri Jethanamest käyttämään vetyperoksidia sisältäviä korvatippoja. Ne auttavat irrottamaan vaikkua ja pääsemään eroon korvakäytävään jääneestä vedestä.

Tätäkään ainetta ei tule laittaa korvaan, jos kärsii korvakäytävätulehduksesta, puhjenneesta tärykalvosta tai jos korvat on putkitettu.

Älä laita vanupuikkoa korvaan

Veden täyttämää korvaa ei tule missään nimessä sörkkiä vanupuikolla. Vanupuikko ei auta irrottamaan vettä, mutta voi sen sijaan viedä korvaan lisää bakteereja, työntää vettä syvemmälle korvaan, vahingoittaa korvakäytävää tai jopa puhkaista tärykalvon.

Korvaa ei tule kaivella itse mistään syystä eikä millään välineellä.

Milloin hoitoon?

Jos vesi ei kotikonsteista huolimatta lähde pois korvasta muutamassa päivässä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Neste voi tihkua korvakäytävästä välikorvaan ja aiheuttaa siellä tulehduksen.

Välikorvatulehduksen oireita kipu ja paineen tunne korvassa, kuulon heikentyminen sekä joskus eritteen vuotaminen korvasta. Tällaisten oireiden ilmetessä on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Osaatko yhtään viittomakieltä? Videolla neuvotaan, miten viitot "hauska tavata".

Näin viitot"hauska tavata" 0:50

Lue myös:

    Uusimmat