Uimaan menossa? Yksi vinkki voi pelastaa lapsesi hengen – parantaa huomattavasti turvallisuutta

Näin elvytät aikuista 2:23
Opettele ajoissa elvyttämään, katso ohje videolta!

Rantapäivän turvallisuutta voi parantaa nimeämällä yhden aikuisen vesivahdiksi. 

Hukkuminen voi tapahtua sekunneissa ja sitä on todella vaikeaa havaita. Siksi hauskaan päivään veden äärellä tulisi varautua hyvin, muistuttaa Good Morning America.

– Ihmiset eivät ymmärrä, miten nopeasti tilanne voi muuttua hauskasta allasjuhlasta tapaukseksi, jossa joku kaipaa apua, amerikkalaisen Punaisen Ristin edustaja Josh Rowland kuvailee.

Koska hukkuminen voi tapahtua todella nopeasti, on tärkeää, että lapsia vahditaan vedessä koko ajan. Tämä asiantuntija asettaisi vanhemmille jopa kännykkäkiellon uimarannoille!

Nimetkää yksi aikuinen vesivahdiksi

Lasten turvallisuutta vedessä lisää hyvin yksinkertainen vinkki: kaikki eivät vahdi vettä "muun toiminnan ohessa", vaan rantapäivään valitaan nimetty vesivahti-aikuinen.

Vesivahti ei tee mitään muuta kuin seuraa, mitä vedessä tapahtuu. Hän ei katso puhelinta, grillaa tai lue samalla kirjaa; hän on häiriöistä vapaa aikuinen, jonka ainoa tehtävä on tarkkailla hädän tai ongelmien merkkejä vedessä.

Vuoro vaihtuu vartin välein

Vesivahdin vuoroa tulee kierrättää niin, että henkilö vaihtuu vartin välein. Näin vahdin työ ei käy puuduttavaksi eikä huomio ehdi herpaantua.

Vettä vahtivalla aikuisella tulee olla kykyä, tietotaitoa ja osaamista paitsi havaita hätätilanne, myös reagoida siihen ja hälyttää apua. Mukaan kannattaa varata paitsi elvytystaito, myös kelluke, jota voi käyttää apuna mahdollisen pelastustehtävän aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat