Sorrutko sinäkin? Jasmine varoittaa monelle tutun tavan kammottavista seurauksista: "Pelottavaa ajatella, että yksinkertainen hygieniarutiini oli maksaa minulle elämäni"

Näin hoidat kuuloasi 7:09
Videolla vinkkejä kuulon hoitamiseen.

Australialaisnainen haluaa varoittaa vanupuikkojen käytön taustalla piilevästä vaarasta, kertoo uutissivusto NZ Herald.

Moni puhdistaa korvansa tottuneesti vanupuikoilla, vaikka niiden käytöstä on kiistelty vuosien ajan. Asiantuntijoiden mukaan korvaan ei tulisi työntää mitään ylimääräistä – ei, vaikka vanupuikon pyöritteleminen korvakäytävässä tuottaisikin suurta mielihyvää.

– Hyvä nyrkkisääntö useimmille on se, ettei korvaan saa laittaa mitään kyynärpäästä pienempää, rinologian professori Richard Harvey on lausunut CQ Newsille.

Sen lisäksi, että korvien puhdistaminen vanupuikolla voi heikentää kuuloa, se voi aiheuttaa korvalle muutakin haittaa.

Kuulo-ongelmat veivät lääkäriin

That’s Life -lehden toukokuussa haastattelema australialaisnainen väittää, että oli menettää henkensä korvien puhdistusrutiininsa vuoksi.

Jasminelle korvien puhdistaminen oli lähes jokailtainen tapa. Hän kärsi omien sanojensa mukaan heikohkosta korvakivusta ja kuulo-ongelmista vuosien ajan.

Kun nainen ei enää lopulta kuullut omien poikiensa puhetta, hän päätti hakeutua lääkärin pakeille. Terveyskeskuslääkäri määräsi Jasminelle korvatulehduksen hoitoon antibioottikuurin, jolla australialaisnainen oletti pääsevänsä vaivoistaan eroon.

Toisin kuitenkin kävi.

Kuulokokeen tulokset järkyttivät

Jasminen oireet jatkuivat antibioottikuurin syömisen jälkeen. Hänen miehensä Byron patisti naisen uudelleen lääkäriin, ja vaati, että perheenäidille suoritetaan kuulokoe.

Tulokset olivat pysäyttävät: Jasminen toinen korva oli lähes kuuroutunut kokonaan, minkä vuoksi nainen siirrettiin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle saamaan asiankuuluvaa hoitoa.

– Kuinka se voi olla mahdollista? Olen vasta 37-vuotias, mietin kauhuissani, Jasmine kuvailee silloisia tuntemuksiaan. 

Tilanne muuttui kriittiseksi

Lisätutkimukset paljastivat lisää karmivia tuloksia. Tällä kertaa selvisi, että Jasminella oli korvassaan paha bakteeri-infektio, joka oli porautunut naisen pääkalloon.

Tilanne vaati ripeitä toimenpiteitä, sillä ilman leikkausta infektio olisi voinut levitä aivoihin saaden aikaan pahaa jälkeä.

– Mitä ihmettä olet laittanut korviisi, lääkärit ihmettelivät hoitojen edetessä.

Vanupuikot olivat viedä hengen

Kun Jasmine kertoi lääkärille korvien puhdistusrutiinistaan, infektion syntytarina selvisi. Jasmine oli saanut bakteeritartunnan vanupuikoista irronneiden kuitujen kautta.

– Olet painanut pumpulipuikon liian syvälle ja teit sitä liian usein, lääkäri huomautti. 

Ellei Jasmine olisi hakeutunut hoitoon ajoissa tai ellei hänelle olisi suoritettu vaativaa kirurgista toimenpidettä, hän olisi kuollut saamaansa tartuntaan.

Nyt perheenäiti varoittaakin ihmisiä vanupuikkojen käytöstä.

– Korva on niin arka ja herkkä kehonosa, että sitä tulee käsitellä varoen. On niin pelottavaa ajatella, että yksinkertainen hygieniarutiini oli maksaa minulle elämäni, Jasmine kiteyttää.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat