Ällöttävä totuus siitä, miksi korvakorusi haisevat – näin pääset eroon "korvajuustosta"

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Älä koskettele kasvojasi likaisin käsin! Katso videolta, miten peset pöpöt pois näpeistä.

Moni korvakorujen käyttäjä on huomannut, että helyt alkavat haista epämiellyttävältä. The Sun paljastaa ällöttävän syyn löyhkälle.

”Korvajuustoksikin” kutsuttu ilmiö on helppo havaita nenällään ja silmillään. Ummehtunut ja huonolla tavalla juustoa muistuttava haju esiintyy tavallisesti yhdessä harmaahkon tahman kanssa korvakorun takaosassa.

Kyseessä on hieman ällöttävä, mutta täysin normaali ilmiö, josta lähes kaikki korvansa lävistäneet ovat jossain vaiheessa kärsineet. Korvajuusto koostuu hiestä, bakteereista, talista ja kuolleista ihosoluista, jotka kertyvät korvalehteä painavan korvakorun takaosaan ja alkavat haista.

Tahmaa ilmenee erityisesti uusien korvalävistysten kanssa, kun keho reagoi ihon lävistämiseen. Myös samojen korvakorujen pitkäaikainen käyttö ja korvalehtien venyttäminen lisäävät todennäköisyyttä korvajuuston ilmaantumiselle.

Ratkaisu haiseviin korvakoruihin

Korvajuuston syntymistä voi ehkäistä pitämällä huolta siitä, että korvien alue on puhdas ja kuiva sekä välttämällä korvakorujen pitämistä pitkiä aikoja putkeen. Korvakoruja ei tulisi kosketella likaisin käsin. 

Korut kannattaa ottaa päivittäin pois korvista ja puhdistaa ne vedellä ja saippualla. Korvakorujen käytössä kannattaa pitää pidempiä taukoja. Esimerkiksi nukkuminen killuttimien kanssa voi herkästi johtaa korvajuuston kertymiseen, kun lakanoista siirtyy epäpuhtauksia iholle ja koruihin. Koska runsas hikoilu lisää korvajuuston muodostumista, kannattaa korvakorut ottaa pois treenin ajaksi.

Osa ihmisistä on allergisia korvakoruissa käytetylle materiaalille, useimmiten nikkelille, joka voi aiheuttaa eritteen lisäksi korvien punoitusta, aristusta ja kutinaa. Tällöin kannattaa hankkia korvakorut, jotka on valmistettu ärsyttämättömästä materiaalista, kuten titaanista.

Tiukkoihin ja suuriin korvakorujen taustoihin kerääntyy enemmän hikeä ja talia, joten tällaisia helyjä kannattaa välttää, jos haluaa eroon korvajuustosta. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat