Lääkäri: Näin hidastat nivelrikon etenemistä

Kun nivelkipu estää liikkumisen. 26:44

Kun nivelrikko alkaa oireilla, sitä ei enää saada pysäytettyä. Lääkäri kertoo, että lihaskuntoa harjoittamalla ja fysioterapialla liikeratoja voidaan kuitenkin ylläpitää mahdollisimman pitkään.

Ortopedian ylilääkäri Jorma Pajamäki paljastaa Studio55.fi-ohjelmassa, että nivelrikko iskee lähes kaikkiin iän myötä, mutta alkaa oireilla vaan osalla.

– Se kuuluu elämään kuin rypyt naamaan ikääntyessä, vitsailee Pajamäki.

– Noin kolmasosalla yli 75-vuotiaista nivelrikko alkaa oireilla.

Vaikka oireilevaa nivelrikkoa ei voida täysin parantaa kuin leikkauksella, siihen on olemassa myös lääkkeettömiä hoitokeinoja. Esimerkiksi pieni painonpudotus voi joissain tilanteissa hidastaa nivelrikon etenemistä.

– Jos selvä ylipaino laskee viitisen kiloa, polven nivelrikon esiintymisen todennäköisyys puolittuu.

Painonhallinnan lisäksi nivelrikkoa voidaan hoitaa lihaskuntoa huoltamalla, sillä mitä parempi lihaskunto ja koordinaatio, sitä helpompaa nivelensä liikeratoja on hallita. Myös fysioterapian avulla voidaan ylläpitää nivelten liikeratoja ja siten hidastaa nivelrikon etenemistä.

– Nivelrikkoon liittyy yleensä liikerajoituksia. Fysioterapialla pyritään ylläpitämään liikeratoja, jotta ne eivät ainakaan menisi huonommaksi, Pajamäki valottaa.

Nivelrikon oireillessa tulisi elää muutenkin "niveltä säästäen."

– Jos on todettu, että on alkavaakin nivelrikkoa, ei pidä lähteä juoksemaan maratonia. Mieluummin tulisi harrastaa uintia, pyöräilyä, hiihtoa ja sen tyyppisiä lajeja.

Lue myös:

    Uusimmat