Lääkäreille tuomiot vammantuottamuksista – perheenäiti Helin kaikki raajat amputoitiin, koska vakavat oireet sivuutettiin: "Luulin, että sairaalan osastolla olisi turvallista"

Neliraaja-amputoidun perheenäidin elämä mullistui kolme vuotta sitten – verenmyrkytys vei kädet ja jalat kuolioon 1:24
Video kertoo: Tältä näyttävät neliraaja-amputoidun Heli Lyytikäisen proteesit ja näin niillä pääsee liikkumaan.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksi lääkäriä tapauksessa, jossa savonlinnalaisnaisen raajat jouduttiin amputoimaan verenmyrkytyksen seurauksena.

Syyttäjän mukaan Heli Lyytikäisen oireita ei otettu tarpeeksi vakavasti ensimmäisellä päivystyskäynnillä. Tapaus sattui vuoden 2017 lopussa.

Perheenäiti sai viivästyneen hoidon seurauksena hengenvaarallisen verenmyrkytyksen. Häneltä jouduttiin amputoimaan kaikki raajat.

Syytteessä oli kaksi Savonlinnan keskussairaalan lääkäriä ja yksi sairaanhoitaja. Sisätautien osastolla päivystänyt lääkäri sai tuomion törkeästä vammantuottamuksesta, ja hänet määrättiin maksamaan 50 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan maksettavaa kertyi 1 450 euroa.

Tuomiolauselman mukaan päivystävä lääkäri oli menetellyt törkeän huolimattomalla tavalla, jonka vuoksi Lyytikäisen infektio oli pahentunut. Lääkäri ei esimerkiksi ottanut riittävän vakavasti ja ajoissa huomioon verenmyrkytyksen mahdollisuutta ja aloittanut antibioottihoitoa.

Hoitaja vältti tuomion

Toinen tuomion saanut lääkäri oli niin sanottuna takapäivystäjänä toiminut erikoislääkäri, joka tuomittiin vammantuottamuksen lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hänet määrättiin maksamaan 40 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekevät 3 760 euroa.

Erikoislääkäri ei oikeuden mukaan ollut ottanut vastaan kaikkea mahdollista tietoa Lyytikäisen tilasta ja tarkistanut tilanteen vakavuutta henkilökohtaisesti, vaikka päivystävä lääkäri oli kertonut tilanteesta samana iltana ensiavussa.

Erikoislääkäri ei myöskään ohjeistanut päivystävää lääkäriä sopivien hoitokeinojen arvioinnissa.

Sakkorangaistuksien lisäksi lääkärit joutuvat yhteisvastuullisesti korvaamaan asianomistajan oikeudenkäyntikuluja yli 10 000 euroa. 

Potilasvastaanotolla työskennelleen sairaanhoitajan syyte vammantuottamuksesta hylättiin, eli häntä ei tuomittu tapauksessa lainkaan.

Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä. 

Näin Lyytikäinen kommentoi

MTV Uutiset tavoitti Heli Lyytikäisen puhelimitse pian tuomionannon jälkeen. Hän ei toistaiseksi katso tarpeelliseksi kommentoida lääkärien tuomioita tai mahdollista hovioikeusprosessia.

– En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa mitään. Mielestäni on hyvä, että rikoksista on nyt annettu asianmukaiset rangaistukset. Asian käsittely on vielä kesken Potilasvahinkokeskuksessa, Lyytikäinen kertoo.

Pitkällisen oikeusprosessin aikana hän on kirjoittanut runsaasti ylös mieleen tulleita ajatuksia. Oikeuskäsittelyn alkaessa hän koki perusturvallisuutensa järkkyneen, sillä lääkäreiden puolustautuminen syytteisiinsä kuulosti Lyytikäisen korvissa räikeältä vastuunvälttelyltä.

– Luulin ennen, että sairaalan osastolla olisi turvallista. Minun kohdallani osasto kuitenkin muodostui vain säilytyspaikaksi. Lisäksi olen oppinut, että päivystykseen vakavien oireiden vuoksi saapuvan on ajettava asiaansa aggressiolla eteenpäin, jos hoitoa meinaa saada. Päivystykseen pitää pyrkiä monta kertaa, vaikka tulisi käännytetyksi ensimmäisellä kerralla, Lyytikäinen summaa.

Oikeudenkäynnissä henkilötodistajana kuullun dosentin mukaan kuolemanriski verenmyrkytystapauksissa lisääntyy "prosenttikaupalla" jokaista tuntia kohden, kun antibiootin aloittaminen viivästyy. Asiantuntijan mukaan antibiootin aloittaminen vielä myöhäisessäkin vaiheessa olisi mahdollisesti estänyt Lyytikäisen amputaatiot. 

– Asiantuntijan näkemys tuomiolauselmassa osoittaa itselleni, että pääni oli kaikesta huolimatta kunnossa tapahtumien alusta saakka. Pian tapauksen jälkeen tuli olo, että sairaalassa on tehty virheitä, vieläpä useita. Tuomio vahvistaa, että minä ja läheiseni olimme tilanteen tasalla.

Kaikki alkoi väsymyksestä

MTV Uutiset on kertonut Lyytikäisen tapauksesta aiemmin viime vuoden helmikuussa. Verenmyrkytyksen iskiessä loppuvuodesta 2017 hän oli 48-vuotias ja työskenteli autoliikkeen myyjänä.

Ennen päivystykseen hakeutumista Lyytikäinen oli tuntenut olonsa poikkeuksellisen väsyneeksi joulukuisena perjantaina. Työpäivän jälkeen hän ajoi päivystykseen ja pääsi sairaanhoitajan vastaanotolle. Määrätty lepo ja särkylääke eivät kuitenkaan auttaneet.

Seuraavana aamuna lauantaina tilanne oli entistä pahempi. Lyytikäinen jaksoi hädin tuskin kävellä omin jaloin ja kuume oli kohonnut 39 asteeseen.

Kun hän viimein pääsi laboratoriokokeisiin, tulokset kertoivat massiivisesta bakteeritulehduksesta.

Raajat amputoitiin

Lyytikäisen raajat alkoivat mennä kuolioon. Lyytikäistä jouduttiin hoitotoimenpiteiden aikana elvyttämään, ja lopulta hänet nukutettiin päivien ajaksi.

Seuraavien viikkojen aikana, tammikuussa 2018, hänen jalkansa amputoitiin polvien alapuolelta, kädet ranteiden kohdilta.

Lyytikäinen kertoi MTV Uutisille antamassaan haastattelussa, että verenmyrkytyksen alkuperä jäi lopulta epäselväksi.

Oikeudessa ratkottiin muun muassa sitä, miksei hänen tilanteeseensa reagoitu asian vaativalla vakavuudella jo ensimmäisellä päivystyskäynnillä.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat