Hovioikeus vahvisti lääkärin tuomion: Määräsi potilaalle hoidon, joka tappoi tämän puolessa tunnissa

Hovioikeus vahvisti Lapissa työskennelleen lääkärin saaman tuomion iäkkään naispotilaan kuoleman aiheuttamisesta.

Lääkäri oli vaatinut syytteen hylkäämistä ja toissijaisesti hänen jättämistään rangaistukseen tuomitsematta. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Potilas kuoli puoli tuntia hoidon aloittamisesta

Kuolemantapaus tapahtui joulukuussa vuonna 2015 Sallan terveyskeskuksessa. Hengenahdistuksen vuoksi paikalle saapuneella 79-vuotias naisella todettiin keuhkokuume ja lääkäri päätti ottaa naisen hoitoon osastolle ja aloittaa suonensisäisen antibioottikuurin.

Naiselle oli aiemmin samana vuonna kirjattu riskitietoihin merkintä samaisen antibiootin aiheuttamasta nopeasti yleistyneestä allergisesta ihoreaktiosta. Lääkäri ei ollut tätä tarkastanut.

Naiselle oli seurannut lääkkeestä lähes välittömästi hengenahdistusta ja hän oli menettänyt tajuntansa annetusta hoidosta huolimatta. Lääkäri päätti, ettei naista elvytetä hänen elvytyskieltopäätöksensä vuoksi.

Naisen todettiin kuolleen äkillisen ja vaikean allergisen reaktion vuoksi. Hän kuoli alle puoli tuntia hoidon aloittamisen jälkeen.

Lähes 5000 euron sakot

Käräjäoikeus katsoi, että lääkärin olisi pitänyt tarkistaa naisen potilastiedoista tämän riskitiedot mahdollisten allergioiden varalta

Näin oikeus katosi, että naisen kuoleman ja lääkärin toiminnan värillä oli syy-yhteys ja lääkäri tuomittiin kuolemantuottamuksesta 50 päiväsakon rangaistukseen. Lääkärismiehelle tämä tarkoitti 4850 euron seuraamusta.

Paikallinen terveyskeskus velvoitettiin maksamaan uhrin läheisille korvaukset uhrin hautauskuluista.

7:15

Video: MTV Uutiset Livessä aiemmin: Sally teki uransa alkuaikoina hoitovirheen, joka muutti hänen lääkärinuransa suuntaa: "Ensimmäinen ajatukseni oli, että olen tappanut hänet" – katso haastattelu videolta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja