Lääkärin kohtalokas virhe: Iäkäs naispotilas kuoli alle puoli tuntia antibioottikuurin aloituksesta

Käräjäoikeuden mukaan lääkärillä olisi ollut mahdollisuus perehtyä paremmin iäkkään naispotilaan lääkeallergiaan. Nainen kuoli alle puoli tuntia antibiootin aloittamisen jälkeen.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut nelikymppisen lääkärin kuolemantuottamuksesta sakkoihin. 79-vuotias nainen menehtyi hänen päivystysvuorollaan Sallan terveyskeskuksen poliklinikalla loppuvuodesta 2015.

Iäkäs nainen oli tullut päivystykseen hengitysoireiden vuoksi. Keuhkokuvista ilmeni, että nainen oli sairastunut keuhkokuumeeseen. Lääkäri päätti ottaa naisen osastohoitoon ja määräsi hänelle suonensisäisen antibioottikuurin.

Naisen potilastietoihin oli useita kuukausia aiemmin kirjattu merkintä, jonka mukaan nainen oli saanut samasta antibiootista voimakkaan allergisen reaktion.

Todistajana kuullun Sallan terveyskeskuksen sairaanhoitajan mukaan potilas olikin mennyt huonovointiseksi pian ensimmäisen antibioottiannoksen jälkeen. Kello oli tässä vaiheessa noin neljä iltapäivällä. Antibiootin antaminen keskeytettiin ja lääkäri hälytettiin paikalle.

Hoitaja oli kysynyt lääkäriltä, oliko potilaan tiedoissa mainittu allergioita. 

– Joo, on jotain, lääkäri oli hoitajan mukaan vastannut. 

Lue myös: 

Ei elvytetty

Nainen menetti tajuntansa. Hänelle annettiin suonensisäisesti allergista reaktiota hillitsevää lääkettä, mutta sillä ei ollut enää vaikutusta. Lääkäri oli päättänyt, ettei naista elvytetä, koska hänellä oli elvytyskieltopäätös. Kuolinajaksi todettiin 16.25.

Naisen kuolinsyytutkimuksissa selvisi, että kuoleman johtui lääkeaineen aiheuttamasta vaikeasta allergisesta reaktiosta. 

Lääkäri kiisti syytteen kuolemantuottamuksesta, mutta ei vastauksensa mukaan halunnut vähätellä omaa osuuttaan potilaan kuolemaan johtaneessa hoitoketjussa.

Hänen mukaansa tieto “hoidossa huomioitavista” asioista, kuten naisen antibioottiallergiasta ei tullut tuonaikaisesta potilasjärjestelmästä esiin muulla tavalla kuin erikseen hakemalla.

Tiedot “kriittisistä riskeistä” puolestaan tulivat järjestelmästä näkyviin automaattisesti, mutta allergiatietoa ei ollut kirjattu kyseiseen kohtaan. 

Lääkäri vetosi myös siihen, ettei pelkkä aikaisempi allerginen reaktio olisi poissulkenut antibiootin käyttämistä kyseisenä päivänä.

Oikeus: potilasmerkinnät ok

Oikeudessa ratkottiin, oliko lääkärillä kyky ja mahdollisuus havaita potilasta koskeva riskitieto potilasjärjestelmästä vai oliko hän toiminut huolimattomasti.

Käräjäoikeus katsoi, että potilaan hoidossa huomioitavat tiedot oli merkitty asianmukaisesti potilastietojärjestelmään. Lääkärillä olisi ollut tilaisuus tarkistaa potilaan allergiat ennen antibiootin määräämistä.

Käräjäoikeuden mukaan lääkärin toiminnalla ja potilaan kuolemalla oli syy-yhteys. Mies tuomittiin kuolemantuottamuksesta 50 päiväsakkoon, jotka hänen tuloillaan tekivät 4 850 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

7:15
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Sally teki uransa alkuaikoina hoitovirheen, joka muutti hänen lääkärinuransa suuntaa: "Ensimmäinen ajatukseni oli, että olen tappanut hänet" – katso haastattelu videolta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja