Hoitovirheitä kaksi kertaa todennäköisemmin – tutkimus paljastaa lääkäreiden unenpuutteen vakavat seuraukset

Unenpuute ja väsymys heikentävät kaikkien työkykyä, mutta lääkäreillä ne voivat vaarantaa myös potilaiden terveyden. Tuoreen tutkimuksen perusteella yhteys on sitä voimakkaampi mitä pahempia uniongelmat ovat.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 7 500 yhdysvaltalaislääkäriä arvioi uniongelmiaan ja niiden vaikutuksia työkykyynsä.

Lääkärit, jotka kertoivat unenpuutteen ja uniongelmien haittaavan toimintakykyään, kokivat työuupumusta, väsymystä, tarkkaavaisuuden heikkenemistä ja burnout- eli loppuunpalamisoireita selvästi muita todennäköisemmin.

He myös kertoivat tehneensä hoitovirheitä todennäköisemmin kuin lääkärit, joilla oli vain vähänlaisesti unenpuutetta ja uniongelmia. Kohtalaisista tai merkittävistä uniongelmien aiheuttamista haitoista kertoneet olivat tehneet potilaan terveyden vaarantavia hoitovirheitä 1,5–2 kertaa todennäköisemmin.

Väsymys ja työuupumus ovat ongelma myös Suomen lääkärikunnassa. Lähes puolet suomalaislääkäreistä on kokenut merkittävää työuupumusta jossain vaiheessa työuraansa, ja kansainväliset tutkimustulokset viittaavat samaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat