Suomalaishiihtäjän varvasta uhkaa yhä amputaatio – kisajärjestäjältä pöyristyttävä reaktio karmeiden olosuhteiden jälkeen: ”Ei ole käynyt koskaan mielessäkään, että tällaista voisi tapahtua”

Suomalaishiihtäjä Kati Roivas koki tammikuun 16. päivä Sveitsin Zuozissa olosuhteet, joiden tuhovoima paljastui vasta kilpailun jälkeen. Roivaksen vakavasti paleltuneen oikean jalan isovarpaan kohtalo on vielä epävarma.

La Diagonelan pitkän matkan hiihtokilpailuun osaa ottanut Roivas vietti kilpailun jälkeen viikon sairaalassa. Nyt hän toipuu Ranskassa miesystävänsä luona.

Roivas ei ollut kilpailun ainoa hiihtäjä, jonka paleltumat vaativat hoitoa. Suomalaisen joukkuetoveri vietti viikon samassa sairaalassa sormen paleltumisen vuoksi. 

Mutta miten tällainen pääsi tapahtumaan?

Hiihtäjille oli ilmoitettu tunti ennen lähtöä, että kilpailu vietäisiin normaalisti läpi. Lähtöalueella pakkasasteita ilmoitettiin olevan 23, radan varressa 14-19. Totuutta oli kuitenkin pyöristelty, sillä useat muut mittaukset antoivat aivan toisenlaisia lukemia. Roivaksen tiimin huoltoautosta pakkaslukemaksi oli mitattu jopa 28 astetta.

Puutteellisesta varustautumisesta urheilijoita ei voinut syyttää. Olosuhteet olivat yksinkertaisesti liian rajut.

– Minulla oli niin paljon vaatetta päällä, etten vielä kilpailun aikana huomannut adrenaliinissa mitään. Tilanne oli niin vakava, etten pystynyt erottamaan paleltumista normaalista kylmyyden tunteesta, Alaskassakin asunut ja hyytäviin olosuhteisiin tottunut Roivas kertoi puhelimitse MTV Urheilulle.

Violetit sormet soittivat hälytyskelloja kilpailun jälkeen. Suuntana oli välittömästi ensiapu. Majapaikassa hän havaitsi varpaiden turpoavan ja vaihtavan väriään violetiksi. 

Paleltumisvammasta toipuminen on urheilijalle itselleen passiivista. Jalkaa on pidettävä päivittäisellä tasolla lähinnä mahdollisimman paljon koholla. Roivaksen sormissa on vielä lieviä paleltumia, mutta oikean jalan isovarpaan tilanne on vaikein. Vaikeuksia tuottaa myös toipumisennuste.

– Kyllä tämä urheilijalle on erittäin vaikeaa, kun on oppinut tietynlaisen päivärytmin ja säännöllisen treenaamisen, Roivas kommentoi tiistaina puhelimitse MTV Urheilulle.

– Pidemmän aikavälin ennustetta on todella vaikeaa sanoa. Nyt on odotettava taas kymmenen päivää tarkempaa diagnoosia. Parantuminen muuten on edennyt hyvin, lähinnä kyse on tuosta yhdestä isovarpaasta tällä hetkellä. Lääkärin mukaan näin vakavat paleltumat vaativat todella pitkän ajan toipumista.

Roivaksen varpaan päässä on vielä pieni osa, josta ei tiedetä, vaatiiko se leikkausta tai amputaatiota. Siitä, koska Roivas pystyy hiihtämään seuraavan kerran, ei ole vielä mitään tietoa.

– On kuitenkin vielä pieni mahdollisuus, että varvas paranee itsestään. Se saattaa silti vaatia leikkausta, mutta sitä ei vielä tiedetä. Lääkärien mukaan yleensä kuukauden kohdalla tiedetään, mihin suuntaan tilanne kääntyy, Roivas valottaa.

Edessä olevat mahdolliset vaihtoehdot luonnollisesti huolettavat. Positiivistakin virettä kuitenkin on.

– Ensimmäisten kuvien perusteella vaikutti todella huonolta. Jos varvas ei olisi lähtenyt parantumaan, siitä olisi amputoitu noin puolet. Siihen nähden toipuminen on edistynyt hyvin, mutta totta kai toivon, että mitään leikkausoperaatiota ei tarvitsisi tehdä. 

Ihmetystä on herättänyt myös kilpailujärjestäjän reaktio Roivaksen tilanteeseen. Pahoittelut kuitattiin kuivalla sähköpostilla.

– En ole ollut henkilökohtaisesti heihin (kisajärjestäjään) yhteydessä. Tiimini on hoitanut sen. Pahoitteluviestin lisäksi heiltä ei ole muuta kuulunut.

Roivas kertoo, ettei aio ryhtyä jatkotoimiin järjestäjää kohtaan.

– Toivon, että nämä asiat otettaisiin jatkossa oikeasti vakavasti ja kilpailuihin tulisi oikeat pakkasrajat. Kyse on kuitenkin pitkistä ja vaativista suorituksista, Roivas muistutti.

– Tuollaisissa pakkaslukemissa muutamakin aste voi jo kääntää tilannetta aika radikaalisti. Ei ole käynyt koskaan mielessäkään, että tällaista voisi tapahtua kilpailussa.

Lue myös:

    Uusimmat