Mainos

Laajakaistamarkkinoille tulossa lisää kilpailua

Laajakaistapalveluiden kuluttajahintojen pitäisi alentua myös pienillä paikkakunnilla palveluntarjoajien lisääntyessä.

Laajakaistaliittymien määrä on ylittänyt jo 300 000 rajan. Teleyhtiöiden kannalta kyse on yhteensä satojen miljoonien eurojen vuotuisesta liikevaihdosta. Kasvavat markkinat kiinnostavat palveluoperaattoreita, joiden pääsy vähittäismarkkinoille on usein tyssännyt paikallisen teleyhtiön perimään verkkovuokraan.

Paikallisten teleyhtiöiden hinnoittelupolitiikka on saanut Kilpailuviraston kiinnostumaan laajakaistaisten Internet-palvelujen markkinoista. Kilpailuvirasto on alkuvuonna selvittänyt yli 40 paikallisen verkko-operaattorin hinnoittelua.

Nyt valmiiksi on saatu 20 suurinta operaattoria koskevat selvitykset, ja lähiviikkoina ovat luvassa myös pienempiä paikallisia teleyhtiöitä koskevat tutkimukset.

Verkkovuokria alennettu

Kilpailuviraston mukaan hankkeesta ovat hyötymässä yksityiset kuluttajat, kun he pääsevät valitsemaan laajakaistayhteyksien tarjoajan usean kilpailijan joukosta. Etenkin pienillä paikkakunnilla kuluttajien valittavana on voinut olla vain yhden yhtiön palveluita. Hinnoittelun taustalla on ollut paikallisten yhtiöiden halu pitää kiinni omasta markkina-asemastaan, minkä vuoksi ne ovat perineet kilpailevalta palveluoperaattorilta sellaista verkkovuokraa, että kilpailijan pääsy markkinoille on käytännössä ollut mahdotonta.

Kilpailuviraston mukaan kaikki tähän mennessä tutkitut yhtiöt ovat alentaneet merkittävästi kilpailevilta palveluoperaattoreilta perimiään verkkovuokria. Esimerkiksi tähän mennessä eniten myydyn 256 kbit/s-liittymän keskimääräinen verkkovuokra on laskenut kolmanneksen 39 euroon aiemmasta 58 eurosta.

Kuluttajien kannalta lisääntyvä kilpailu tuo mukanaan monipuolisempia ja nopeampia Internet-yhteyksiä sekä alentaa hintoja. Nyt 512 kbit/s -yhteyttä tarjotaan samaan hintaan kuin aikaisemmin puolta hitaampaa yhteyttä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.