Mainos

Kysely: Suurin osa pitäisi suomalaiset Afganistanissa

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat Afganistanissa oikealla asialla, ajattelee suurin osa MTV:n uutisten nettikyselyyn vastanneista.

Lähes 55 prosenttia kyselyyn vastanneista pitäisi suomalaisen kriisinhallintajoukon Afganistanissa.

Moni vastaajista tuo esille, että mahdollisten iskujen kohteeksi joutuminen on tiedostettu jo ennen operaatioon lähtemistä.

- Suomi on mukana kansainvälisessä rauhaturvaoperaatiossa. Sinne hakeutuneet ja valikoituneet sotilaat ja siviilityöntekijät kyllä ovat etukäteen tienneet tilanteen ja mahdolliset tulevat riskit. Jos nyt kv-joukot vetäytyisivät alueelta väkivallantekojen vuoksi, niin se vain ruokkisi niitä jatkossa lisää. Jos tarvis, niin alueelle lisää rauhanturvajoukkoja ja puolustamiseen tarvittavia aseita ja muuta kalustoa, eräs vastaaja perustelee.

Suomalaisten joukkojen vetämistä pois ovat ehdottaneet muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja keskustaministeri Paavo Väyrynen. Monen vastaajan mukaan joukkojen vetäminen olisi vastuun pakoilua.

- Kun on päätetty rauhaa turvata, niin sitten turvataan eikä lähdetä maitojunalla kotiin, yksi vastaaja kiteyttää.

- Päätös on tehty ja siinä pysytään. Heti, kun joukko joutuu tulitaisteluun, alkaa poliitikoiden panikointi ja puheet kotiuttamisesta. Sotilaat ovat menneet sinne vapaaehtoisesti, ovat tehtävässään ammattitaitoisia, haluavat täyttää tehtävänsä ja pysyä alueella, komppaa toinen vastaaja.

Niukasti vähemmistöön jäävien vastaajien mukaan Afganistanin operaatio on rahan tuhlausta.

- On turhaa rahan ja ajan haaskausta olla Afganistanissa, Niiden pitää antaa itse ratkoa ongelmansa, se ei tule ratkottua ulkopuolisten voimin. Rahan voimalla ne siellä henkeään uhmaavat. Laittaisivat päättäjät omat poikansa sinne tapettavaksi, Näin sitä vaan köyhiä kyykytetään, sanoo suomalaiset kotiin haluava vastaaja.

Osa vastaajista uskoo, että Afganistanin operaatio on turhaa voimien pullistelua.

- Afganistanin sota ei ole edes humanitäärisestä syystä sota, johon Suomen kuuluisi puuttua. Häkämies pullistelee olemattomia voimavaroja näyttääkseen kansainvälisesti kovemmalta dobermannilta kuin mitä Suomen kaltainen pieni Häkämiehen chihuahua-joukko on, tykittää eräs kyselyyn vastanneista.

Kyselyyn oli vastannut tänään kello 11 mennessä lähes 1400 vastaajaa.

Suomalaiset sotilasosastot Afganistanissa ovat joutuneet useita kertoja aseelliseen välikohtaukseen kuluvan kuukauden aikana. Viimeksi eilen suomalaisia kohti tulitettiin maan pohjoisosassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.