Kyseenalainen kauneustrendi kasvattaa suosiotaan – "Sain idean, kun kuulin, että sen ansiosta voisin näyttää enemmän Barbielta"

Barbie-elokuvan traileri julki – tältä näyttää pastellivärinen maailma! 1:47
KATSO MYÖS: Tältä Barbie-elokuva näyttää!

Asiantuntijat ovat huolissaan, että Barbie Botox -trendi on noussut suosioon TikTokissa.

CNN ja Huffington Post kertovat eräästä suosioon nousseesta pistoshoidosta, jolla ei ole mitään tekemistä nuorekkaiden kasvojen kanssa. Niin kutsuttu Barbie Botox on toimenpide, jossa botuliinihermomyrkkyä pistetään molempaan epäkäslihakseen. Epäkäslihaksen tehtävä on kannatella kaulaa ja päätä.

Nykyajan näyttöpäätetyö on johtanut siihen, että ihmisten epäkäslihakset ovat jatkuvasti kovassa rasituksessa. Myös ihmisten kokeman stressin ja siihen liittyvän hartioiden kyyristyvän asennon takia niska-hartiaseutu voi näyttää tavallista isommalta.

Normaalisti epäkäslihaksiin pistettävää pistoshoitoa tarjotaan, jos ihminen kärsii kovista yläselkäkivuista. Se voi myös auttaa hartiaseudeun kireyksistä johtuviin pääkipuihin, jopa migreeneihin ja niskan yleiseen jäykkyyteen. 

Barbie Botox

Ennen vaivaa saatettiin hoitaa botuliinipistoksilla, joka voi rentouttaa niskan ja hartiaseudun kipuja. Samalla se voi pienentää hartioiden kokoa ja pidentää kaulaa. Nyt hoitoja tarjotaankin myös esteettisistä syistä. 

Toimenpiteen myötä on mahdollista saada Barbie-nukkea muistuttava erottuva siluetti ja kapeampi vaikutelma niskan ja hartioiden alueelle. Sen takia sitä kutsutaan nyt sosiaalisessa mediassa Barbie Botoxiksi.

– Kun botuliinia pistetään lihakseen, se pysäyttää sen yhteyden hermoon. Ajan kuluessa se johtaa lihaksen heikkenemiseen ja halvaukseen. Sen myötä epäsuorasti lihas kuihtuu, kosmeettisiin hoitoihin erikoistunut lääkäri Parisha Acharaya kertoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tällä hetkellä Barbie Botox -avainsanalla on TikTokissa yli 10,3 miljoonaa katselukertaa. Palveluntarjoajat ja hoidon läpikäyneet esittelevät tuloksiaan videoilla, jotka on tekstitetty pinkein ja säihkyvin kirjaimin. 

Älä käy puoskarilla

Yksi Barbie Botox -trendiin mukaan hypänneistä on omiin häihinsä valmistautuva floridalainen Isabelle Lux, 32.

– Sain idean, kun kuulin, että sen ansiosta voisin näyttää enemmän Barbielta. Se ei minusta ole ollenkaan huono juttu. Se pidentää kaulaani, kaventaa hartioitani ja luo todella hienostuneen fysiikan, kun se on tehty oikein, Lux kerto CNN:lle.

Jos hoito menee pieleen tai annostus on väärä, voi botuliini halvaannuttaa lihaksen kokonaan. Hermomyrkky voi myös toisinaan siirtyä alkuperäisestä pistoskohdasta, jolloin se voi heikentää lähellä olevien lihasten hermotusta.

Kaulan alueella hoito voikin vaikuttaa päätä kannattelevien lihasten kykyyn toimia. 

Lux sai 1 200 dollaria eli noin 1 105 euroa maksavan hoidon lahjana. Toimenpiteen jälkeen häntä ohjeistettiin välttämään kantamasta painavia lasteja, rankkaa fyysistä liikuntaa ja hierontoja 72 tunnin ajan.

– Olin oikeastaan aika peloissani. Kun botox on pistetty, ei sitä voi enää peruuttaa. Ensimmäisen viikon aikana olin aika kovissa kivuissa. Niskani ja hartiaseutuni olivat todella jäykkänä. Olin todella huolissani, Lux paljastaa.

Kaksi kuukautta hoidon jälkeen hän kuitenkin kertoo voivansa paremmin kuin koskaan ennen. Hän suunnitteleekin jo seuraavaa pistoskertaa ensi talvelle. 

Hän ei suosittelisi hoitoa, jos sitä ei hanki asianmukaiselta klinikalta. Edullisen puoskarin käsissä lopputulos on tuskin mairitteleva.

Onko nimi harhaanjohtava?

Ennätyksiä rikkoneen Barbie-elokuvan ympärille on kehittynyt monenlaisia sosiaalisen median haasteita ja ilmiöitä. Kirjoitimme äskettäin TikTokissa trendaavasta riskialttiista Barbien jalkojen ympärille rakentuneesta haasteesta nimeltä "Barbie Foot Challenge".

Tohtori Acharyaa huolettaa Barbie Botox -toimenpiteen leviäminen sosiaalisessa mediassa, koska se saavuttaa siellä todella nuorenkin yleisön tietoisuuden. 

– Lääketieteelliseen toimenpiteeseen kuuluisi suhtautua kuin lääketieteelliseen toimenpiteeseen, hän muistuttaa.

Asiantuntijoiden mukaan ei ole takeita, että pistoshoidolla on edes mahdollista saavuttaa ulkonäköön merkittävästi vaikuttavia tuloksia.

Plastiikkakirurgi Johnny Franco kertoo, että toimenpiteen kysyntä on räjähtänyt TikTok-trendin myötä. Hän kertoo kuitenkin antavansa pistoshoitoa pääosin muista kuin esteettisistä syistä.

Tohtori Acharyaa harmittaa toimenpiteen saama trendikäs nimitys Barbie Botox.

– Elokuva oli hyvin pro-feministinen. Siinä naiset siirtyivät eteenpäin ajatuksesta, jossa kehojamme seksualisoidaan ja pidetään pelkkinä kohteina. En pidä siitä, että tämä kapeampaa kaulaa mainostava kauneustrendi käyttää Barbien nimeä. Meidän pitäisi hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat