Brenda lopetti botoxin käytön 20 vuoden jälkeen – tämä on tilanne nyt: "Kasvojeni lihakset eivät juuri liiku..."

Viisi väittämää esteettisistä hoidoista: Ovatko ulkonäöstään huolta pitävät miehet miehekkäitä? 1:44
KATSO MYÖS: Mikael Renwall vastaa viiteen yleiseen väittämään esteettisistä hoidoista.

Kalifornialaisnainen esitteli TikTokissa, mitä vuosikymmenien säännöllinen botoxin käyttö on tehnyt hänen kasvoilleen.

Brenda Blay -niminen nainen kertoo, että on hankkinut botuliinipistoksia eli botoxia kasvoihinsa jo 20 vuoden ajan, mutta on nyt pitänyt taukoa pistoshoidoista kuukausia. New York Post uutisoi Blayn videosta.

Kaliforniasta kotoisin oleva Blay on itse ammatiltaan esteettinen sairaanhoitaja.

– Oletko koskaan miettinyt, miltä näyttää ihminen, joka on käyttänyt botoxia 20 vuoden ajan ja lopettaa yllättäen? Blay kysyy videollaan, joka on kerännyt lyhyessä ajassa satoja tuhansia katselukertoja.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Videolla hän kiinnittää katsojien huomion otsaansa näyttäen, kuinka kulmakarvojen välissä ja hiusrajassa olevat lihakset liikkuvat.

– Lopetin käytön viime lokakuussa ja sen vaikutus on nyt hiipunut. Huomaat varmaan, että kasvojeni lihakset eivät juuri liiku, koska en ole käyttänyt niitä pitkiin aikoihin. Nyt siis vahvistan kasvojeni lihaksia uudestaan, hän kertoo.

Videon kommenteissa Blay kertoo, että hän pitää säännöllisesti botox-taukoja pitääkseen kasvojensa lihakset aktiivisina. Samalla myös otsan alue pysyy "täyteläisenä".

Rohkea ulostulos

Blay paljastaa, että lihasten liike ja samalla myös kasvojen rypyt ovat hiljalleen palaamassa, mutta eivät vielä täysin.

– Älkää huoliko. Ottakaa vain taukoja, hän ohjeistaa muita, jotka käyttävät säännöllisesti botoxia kasvoissaan.

Moni on kiittänyt Blayta tämän rehellisestä TikTok-videosta.

– Kiitos, että olet niin rehellinen botoxin suhteen. En ole koskaan itse käyttänyt sitä, vaan haluan vanheta arvokkaasti, kommentoi eräs.

– Rakastan tätä. Siinä ei ole mitään väärää, jos haluaa lopettaa, toinen kommentoi.

– Olen alkanut hankkia botoxia kerran vuodessa. Harkitsen nyt, että kävisin kahdesti vuodessa, mutta en missään tapauksessa menisi neljää kertaa vuodessa, eräs kommentoi.

Lihasatrofiaa?

Ilmeisesti Blay kuvailee lihasten liikkumattomuudellaan eräänlaista botuliinipistoksista johtuvaa lihasatrofiaa. Terveyskirjasto Duodecim kertoo, että lihasatrofia tarkoittaa lihasten surkastumista.

Ihotautilääkäri Patricia Wexler kertoo Byrdielle, että lihakset saattavat surkastua, kun niitä ei käytetä, jos botoxia pistetään säännöllisesti ilman taukoja.

Vuonna 2010 Calgaryn yliopiston teettämässä tutkimuksessa koe-eläimet kokivat lihasten heikkoutta vartalossa, jopa paikoissa, johon botuliinia ei ollut pistetty. Botoxin vaikutuksista lihasatrofiaan täytyy kuitenkin tutkia vielä laajemmin, kertoo vuonna 2018 valmistunut tutkimus.

Botuliini on hermomyrkky, jota käytetään esimerkiksi halvaannuttamaan kasvolihaksia ja estämään ilmehdinnän edistämää ihoryppyjen muodostumista kasvoihin.

Rypyt eivät palaa hetkessä

Ihotautilääkäri Manasi Shirolikar kertoo New York Postille, etteivät botuliinipistosten vaikutukset haihdu välittömästi, kun käyttö lopetetaan.

– Rypyt eivät synny yhdessä yössä. Iho näyttää nuorekkaalta, sileältä ja rypyt ovat pehmeämmät, koska kasvojen lihakset ovat heikentyneet ajan kuluessa, hän kertoo.

– Näytät nuoremmalta kuin miltä näyttäisit, jos et olisi koskaan ottanut pistoksia. Rypyt kuitenkin todennäköisesti palaavat botoxin käytön loputtua 3–6 kuukaudessa, hän jatkaa.

Hänen mukaansa ensimmäisenä kasvoille palaavat dynaamiset rypyt, jotka syntyvät kasvon ilmeiden ja liikkeiden takia. Sen myötä myös staattisemmat rypyt kasvoilla ja kaulalla alkavat myös näkyä selkeämmin. Shirolikar kertoo myös, että botoxin käytön lopettamisen myötä iho voi myös näyttää aiempaa ohuemmalta.

– Jos botoxin käyttö on alkanut varhain parikymppisenä, lihasatrofia voi olla pidemmälle edennyt, mikä saattaa näyttäytyä sinulle ohuempana ihona, eritoten otsan alueella. Toisaalta sama voi johtua myös luuston ja rasvan häviämisestä, mikä on luontainen osa ikääntymisprosessia, hän summaa.

Lue myös:

    Uusimmat