Mainos

Kypros hyväksyi EU-jäsenyyden

Kyproksen parlamentti on hyväksynyt yksimielisesti maan liittymisen EU:hun.

Kyproksen parlamentti on hyväksynyt maan liittymisen Euroopan Unioniin.

EU-jäsenyyden kannatus oli kyproslaisten keskuudessa niin ylivoimaisen suosittua, että kymmenestä uudesta EU-jäsenmaasta ainoana Kypros jätti EU-kansanäänestyksen järjestämättä.

Kyproksen parlamentti hyväksyikin maan EU-jäsenyyden yksimielisesti. Liittyminen koskee kuitenkin vain Kyproksen kreikkalaista osaa, joka käsittää noin kaksi kolmannesta saaren pinta-alasta. Pohjoisen turkkilaisosa jää näillä näkymin unionin ulkopuolelle.

Sovulla alkaa olla kiire

Neuvottelut saaren jälleenyhdistämiseksi kariutuivat maaliskuussa. Uusien keskustelujen aloittamisella alkaa olla jo kiire, sillä jos turkkilaisosa haluaa mukaan EU:hun, pitäisi yhdistämisestä syntyä sopu ennen ensi toukokuuta.

Kypros jakautui kahtia vuonna 1974, kun turkkilaiset joukot valtasivat saaren pohjoisosan vastatoimena kreikkalaismielisten tekemälle vallankaappaukselle. Kypros aloitti liittymisneuvottelut EU:n kanssa vuonna 1998. Se on vaurain EU:n uusista jäsenvaltioista mitattuna tulot per asukas -laskutavalla.

Seitsemässä EU:n jäsenyyttä tavoittelevassa maassa, Maltassa, Sloveniassa, Unkarissa, Liettuassa, Slovakiassa, Puolassa ja Tshekissä, on jo järjestetty kansanäänestys unioniin liittymisestä. Myöhemmin tänä vuonna äänestetään vielä Virossa ja Latviassa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.