Mainos

Kyösti Kallion sovinnon sanoista 90 vuotta

Tänään tulee kuluneeksi päivälleen 90 vuotta siitä, kun silloinen ministeri Kyösti Kallio ensimmäisten joukossa vaatii kansakuntaa eheytymään verisen kansalaissodan jälkeen.

Puhuessaan Nivalan kirkossa toukokuun viidentenä 1918, Kyösti Kallio vaati rakennettavaksi yhteiskuntaa, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia.

Tänään Suomen Keskusta kutsui entiset pääministerit ja poliittiset kiistakumppanit Esko Ahon ja Paavo Lipposen juhlapuhujiksi tasavallan eheytymisen juhlaan.

Molemmat kiittivät demokratian osuutta eheytymisessä, mutta muistuttivat yhteiskuntasovun olevan uusien haasteiden edessä.

- Suuret kriisit on selvitetty ja suuret yhteiskunnalliset uudistukiset toteutettu poliittisen keskilinjan ylittävillä koalitoilla. Kun näyttää menevän hyvin, tämä tosiasia unohtuu helposti. Sitten kun ei enää menekään niin hyvin, on pakko hakea tukea laajemmalta pohjalta, Lipponen lausui.

SDP:stä Lipponen nimesi Kyösti Kallion kaltaiseksi vaatimattomaksi ja kärsivälliseksi sovinnonrakentajaksi Rafael Paasion.

- Saamme kiittää onneamme, että heidän kaltaisensa johtajat olivat käytettävissä historiallisissa käännekohdissa rakentamassa sovintoa.

Pääministerinä ennen Lipposta toiminut Aho oli huolissaan yhteiskuntasovinnosta tulevaisuudessa.

- Kilpailua tulee olemaan paljon enemmän, mihin olemme tottuneet, mutta on tärkeää että siinä kilpailussa kaikilla ovat yhtäläiset lähtökohdat. Ja yhteiskunta pystyy näihin lähtökohtiin vaikuttamaan aivan erityisesti perhepolitiikalla, lasten asemaan liittyvillä ratkaisuilla sekä koulutuksella, Ahonen sanoi.

Lipposelle Aho heitti, että sekin piti nähdä, että eheytymisen juhlassa tavataan.

Entä millaisena Aho muistelee entistä poliittista kilpakumppaniaan Lipposta?

- Vaativa vastustaja ja kova kilpakumppani, mutta me myös kunnioitimme toisiamme ja toistemme tekemisiä enemmän kuin suuri yleisö saattoi päivän julkisuudesta kuvitella. Aho muotoilee.

- Ja minä voin vahvistaa, Lipponen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.