Iranilainen kenraali kuoli Israelin ilmaiskussa Syyriassa – MTV seuraa sotaa

Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona 0:36
Näkymä on karu Gazassa, missä joulurauha on kaukana. Video on kuvattu jouluaattona.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa maanantaina 25. joulukuuta 2023.

  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamas: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 20 000 ihmistä
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1 200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

20.48: Iranilainen kenraali kuoli Israelin ilmaiskussa Syyriassa

Iranilainen kenraali on kuollut Israelin tekemässsä ilmaiskussa Syyriassa tänään maanantaina. Razi Moussavin kuolemasta uutisoi Iranin valtion ylläpitämä uutistoimisto Irna.

Moussavin kerrotaan olleen Syyrian pääkaupungin Damaskoksen esikaupunkialueella, kun Israel teki alueelle ohjushyökkäyksen.

Irna kuvaili Moussavia erääksi Syyrian islamilaisen vallankumouskaartin joukkojen "kokeneimmista neuvonantajista".

17.12: Viime yö oli yksi verisimmistä iskuista

Viime yö on yksi verisimmistä öistä Gazan kaistalla terroristijärjestö Hamasin ja Israelin välisen sodan aikana, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan kymmenet ihmiset saivat surmansa maanantain vastaisena yönä Israelin tekemissä pommituksissa. Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan monet viime yönä surmansa saaneista olivat naisia ja lapsia. 

Tietoja pommituksista tai niiden aiheuttamasta uhrimäärästä ei ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä. 

13.45: Paavi suree Hamasin ja Israelin sodassa kuolleita uhreja

Paavi Franciscus on puhunut voimakkaasti aseita ja asevarustelua vastaan tänään pitämässään puheessa Vatikaanissa. Hän nosti puheessaan kriittisesti esille aseisiin käytetyt julkiset varat.

Paavi mainitsi myös Gazan ja Israelin tilanteen. Hän vaati viattomia siviiliuhreja aiheuttavien sotatoimien lopettamista ja humanitaarisen avun mahdollistamista. Hän kertoi surevansa myös äärijärjestö Hamasin lokakuussa Israeliin tekemän iskun uhreja.

Perinteinen urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle) -puhe pidetään kahdesti vuodessa, pääsiäisenä ja jouluna.

Paavi Franciscukselta painavia sanoja aseteollisuudesta ja sodista: "Miten voimme edes puhua rauhasta?" 1:08
Paavi Franciscukselta painavia sanoja aseteollisuudesta ja sodista: "Miten voimme edes puhua rauhasta?"

10.45: Taistelut Gazassa jatkuneet joulunakin

Betlehemissä, jota kristityt pitävät Jeesuksen synnyinpaikkana, joulun juhlallisuudet peruttiin Gazan taisteluiden vuoksi.

Valtaosa palestiinalaisista on muslimeita, mutta joukossa on myös kristittyjä. Gazan kaistalla kristittyjen määräksi on arvioitu noin 1 000, kertoo al-Jazeera.

Myöskään kirkko ei ole välttynyt väkivaltaisuuksilta. Jerusalemin latinalaisen patriarkaatin mukaan israelilaiset tarkka-ampujat surmasivat kaksi kristittyä naista Gazan katolisessa kirkossa aiemmin tässä kuussa.

STT

7.55: Kymmeniä ihmisiä kuollut Israelin iskussa pakolaisleiriin

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö sanoo kymmenien ihmisten kuolleen Israelin iskussa al-Maghazin pakolaisleirillä Gazan kaistalla myöhään jouluaattona. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ministeriön mukaan iskut osuivat kolmeen rakennukseen pakolaisleirillä. Gazan terveysministeriö kertoi ensin 45 ihmisen kuolleen, ja viimeisimmän tiedon mukaan kuolleita olisi ainakin 70. Väitetystä iskusta raportoivat muun muassa uutistoimisto AFP, qatarilainen uutiskanava al-Jazeera sekä israelilaislehti Haaretz.

Medioiden mukaan uhriluvun pelätään yhä nousevan.

Israelin asevoimat on AFP:n mukaan sanonut sille tarkistavansa vielä tietoja.

Sunnuntai 24. joulukuuta:

18.37: Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona

Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona 0:36

18.34: Netanjahu: Israel jatkaa "täydellä voimalla loppuun asti"

Israelin pääministerin mukaan israelilaisjoukot jatkavat taisteluja äärijärjestö Hamasia vastaan "täydellä voimalla loppuun asti". Hän ennustaa pitkää sotaa Gazan kaistalla. 

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Israel maksaa ”erittäin kovaa hintaa” sotiessaan äärijärjestö Hamasia vastaan Gazan kaistalla. 

14.49: Media: Israel surmasi YK:n työntekijän

Äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriö päivitti sunnuntaina jouluaattona alueen kuolonuhrien lukua. Ministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäykset ovat surmanneet Gazan kaistalla jo yli 20  400 ihmistä, joista suuri osa on ollut naisia ja lapsia.

Uutiskanava al-Jazeera kertoo, että Israel surmasi Gazassa perjantaina paikallisen YK:n työntekijän ja yli 70 tämän sukulaista.

Issam Al Mughrabi, 56, joka työskenteli YK:n kehitysohjelmassa UNDP:ssa yli kolme vuosikymmentä, kuoli perjantaina vaimonsa ja lapsiensa kanssa Israelin tekemässä ilmaiskussa.

YK muistutti kannanotossaan, että siviilit ja avustustyöntekijät eivät ole (sotilaallisia) kohteita.

14.46: Jeesuksen synnyinkaupunkina pidetyssä Betlehemissä joulua juhlitaan sodan varjossa

Betlehemissä Länsirannalla joulua on vietetty tänään hiljaisissa tunnelmissa Gazan tilanteen vuoksi, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Normaalisti kaupungissa vaeltaa joulun aikaan suuria määriä turisteja ja pyhiinvaeltajia, jotka ovat tulleet katsomaan Jeesuksen syntymäkirkkoa. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa kristityt uskovat Jeesuksen syntyneen.

Myös juhlavat valaistukset ja kaupungin jouluisena maamerkkinä tunnettu valtava joulupuu ovat poissa tänä vuonna.

7.40:Hamas syyttää Israelia joukkoteloituksista ja vaatii asiasta tutkintaa

Äärijärjestö Hamas vaatii kansainvälistä tutkintaa liittyen joukkoteloituksiin, joita se syyttää Israelin tehneen sotilasoperaationsa yhteydessä.

Hamas sanoo keränneensä todistajanlausuntoja, jotka osoittavat Israelin asevoimien joukkoteloittaneen sotilasoperaationsa aikana 137 palestiinalaissiviiliä Gazan pohjoisosissa.

Hamas syytti Israelin asevoimien kaivaneen Gazan kaupungin itäpuolelle suuren kuopan. Hamasin mukaan kuoppaan teloitettiin kymmeniä Israelin kiinni ottamia siviilejä, minkä jälkeen kuoppa täytettiin.

Väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Jos väitteet pitävät paikkansa, kyseessä voi olla sotarikos.

STT

7.30: Biden patisti Netanjahua suojelemaan siviilejä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden patisti lauantaina Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua suojelemaan siviilejä Gazassa.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Biden korosti puhelinkeskustelussa siviiliväestön sekä humanitaarista avustusoperaatiota tukevien tahojen suojelemisen tarvetta. Lisäksi kaksikko keskusteli lausunnon mukaan muun muassa kaikkien jäljellä olevien panttivankien vapauttamisen tärkeydestä.

Biden itse kertoi Valkoisella talolla toimittajille käyneensä Netanjahun kanssa pitkän keskustelun, jota hän kuvaili yksityiseksi. Biden lisäsi jatkokysymykseen vastatessaan, ettei hän vaatinut Israelilta tukitaukoa.

Lauantai 23. joulukuuta:

20.45: Hamasin terveysministeriö väittää: Israelin armeija teloitti ihmisiä julkisesti Gazassa

Äärijärjestö Hamasin alaisuudessa toimivan Gazan terveysministeriön mukaan Israelin armeija on julkisesti teloittanut kymmeniä ihmisiä kaduilla sotilasoperaatiossaan Hamasia vastaan.

Ministeriö kertoi asiasta lauantaina.

Teloitukset tapahtuivat ministeriön mukaan tällä viikolla Jabalian pakolaisleirillä, Jabalian kaupungissa sekä Beit Lahian kaupungissa Gazan pohjoisosassa.

Väitettä ei ole voitu todistaa riippumattomista lähteistä, mutta jos se on totta, kyseessä voi olla sotarikos.

Israel ei AFP:n mukaan asiaa kysyttäessä suoraan kommentoinut väitteitä teloituksista, mutta kiistää rikkoneensa kansainvälisiä sodankäynnin sääntöjä.

13.49: YK: Gazassa ei ole turvallista paikkaa paeta

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n Gazan johtaja Thomas White sanoo, ettei Gazassa ole turvallista paikkaa paeta.

White kirjoitti näkemyksensä sosiaaliseen mediaan viitaten Israelin perjantaiseen viimeiseen evakuointimääräykseen. Israelin armeija ilmoitti, että Burejin pakolaisleirillä ja sen ympäristössä olevien on välittömästi lähdettävä heidän oman turvallisuutensa vuoksi ja suunnattava etelään Deir al-Balahin kaupunkiin.

Whiten mukaan Israel on määrännyt ihmisiä pakenemaan alueelle, jonne se tekee ilmaiskuja.

YK:n arvion mukaan noin 1,9 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluja Gazassa.

STT

10.09: Hamas sanoo Israelin jatkaneen voimakasta pommitusta useille alueille Gazassa

Äärijärjestö Hamas sanoo Israelin jatkaneen lauantaina voimakasta pommitusta useisiin kaupunkeihin Gazan kaistalla. Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan viimeksi kuluneiden parin vuorokauden aikana Israelin pommituksissa on kuollut yli 400 ihmistä.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi perjantaina päätöslauselman, jossa vaadittiin lisää humanitaarista apua Gazaan.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen sanoi YK:n turvallisuusneuvoston perjantaisen äänestyksen jälkimainingeissa, että Israel jatkaa sotaansa Gazassa. Israelin asevoimat ilmoitti myöhään perjantaina tuhonneensa Gazan kaupungissa Hamasin strategisen tunneliverkoston.

STT

7.28: Israel aikoo jatkaa iskujaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi perjantaisen äänestyksen jälkeen, että Israelin hyökkäys on todellinen ongelma humanitaarisen avun saamisessa Gazaan.

–  Humanitaarinen aselepo on ainoa tapa vastata Gazan ihmisten epätoivoisiin tarpeisiin ja päättää heidän meneillään oleva painajaisensa, Guterres sanoi.

Israel aikoo kuitenkin jatkaa ilmaiskujaan ja maahyökkäystään Gazassa YK:n turvallisuusneuvoston antaman päätöslauselman jälkeenkin.

Israelin ulkoministeri Eli Cohen sanoi turvallisuusneuvoston perjantaisen äänestyksen jälkimainingeissa, että Israel jatkaa sotaansa Gazassa. Samalla Cohen väitti Israelin äärijärjestö Hamasia vastaan julistaman sodan olevan laillinen ja oikeutettu.

Hamasin hallinnon alaisen terveysministeriön mukaan Israelin ilmaiskut ja hyökkäys ovat surmanneet Gazassa yli 20  000 ihmistä, joista suuri osa on ollut naisia ja lapsia.

STT

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat