YK vaatii humanitaarisen avun pääsyn Gazaan – MTV seurasi sotaa 22. joulukuuta 2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 22. joulukuuta 2023.

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamas: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä ainakin 20 000 ihmistä (20.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

19.42: YK vaatii humanitaarisen avun pääsyn Gazaan

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia osapuolia sallimaan humanitaarisen avun esteetön ja turvallinen pääsy Gazaan.

Päätöslauselman puolesta äänesti 13 turvallisuusneuvoston jäsentä, kun taas Venäjä ja Yhdysvallat pidättäytyivät äänestyksestä.

Päätöslauselmassa vaaditaan myös luomaan "olosuhteet vihollisuuksien pysyvälle lopettamiselle", mutta siinä ei vaadittu taistelujen välitöntä lopettamista.

13.48: Putin puhui Abbasin kanssa Gazan konfliktista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut puhelimessa Palestiinan presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Kremlin mukaan keskustelu käsitteli sitä, miten konfliktia Gazassa voisi liennyttää ja kuinka humanitääristä hätää voitaisiin hoitaa.

Abbasin ja Putinin kerrotaan sopineen tapaamisesta Venäjällä.

5.01:YK:n turvallisuusneuvosto lykkäsi taas äänestystä Gaza-päätöslauselmasta

YK:n turvallisuusneuvosto on jälleen kerran lykännyt äänestystä Gazan taisteluja koskevasta päätöslauselmasta, kertovat diplomaattilähteet.

Äänestys lykkääntyi huolimatta siitä, että monia aiempia ehdotuksia vastustanut Yhdysvallat sanoi olevansa valmis tukemaan päätöslauselmaa nykyisessä muodossaan.

AFP:n näkemässä uusimmassa versiossa vaaditaan muun muassa kiireellisiä toimia humanitaarisen avun turvallisen ja esteettömän pääsyn mahdollistamiseksi. Taistelujen välitöntä lopettamista luonnoksessa ei vaadita.

Torstai 21.12.2023

19.16: WHO:n mukaan Gazan kaistan pohjoisosassa ei ole enää toimivia sairaaloita

Gazan pohjoisosassa ei enää ole toimivia sairaaloita, kertoi YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

WHO:n mukaan sen henkilökunta kävi keskiviikkona tutustumassa kahteen pahoin vaurioituneeseen sairaalaan alueella.

– Väellämme ei ole sanoja kuvaamaan tilannetta, joka on jo edennyt katastrofin tuolle puolen sairaalassa yhä oleville potilaille ja työntekijöille, sanoi WHO:n palestiinalaisalueiden edustaja Richard Peeperkorn.

Sairaaloissa käynyt Sean Casey kuvaili tilannetta kauhistuttavaksi.

– Tällä hetkellä ne ovat paikkoja, joissa ihmiset odottavat kuolemaa, Casey kiteytti.

Caseyn mukaan apu tulee monille potilaille liian myöhään, vaikka aselepo saataisiinkin aikaan.

– Aikuiset ja lapset ovat nääntymässä nälkään. Kaikkialla, minne menimme, meiltä pyydettiin ruokaa. Jopa sairaaloissa sellaiset ihmiset, joilla oli verta vuotavia avomurtumia, pyysivät ruokaa. Jos se ei ole merkki epätoivosta, en tiedä, mikä on, Casey sanoi.

Gazassa oli ennen sotaa 36 sairaalaa. Niistä on tällä hetkellä toiminnassa enää yhdeksän, jotka kaikki sijaitsevat alueen eteläosassa.

Äärijärjestö Hamasin hallinnon mukaan Gazassa on kuollut ainakin 20 000 ihmistä, jotka ovat suurelta osin naisia ja lapsia.


11.29:Neuvottelut aselevon saamiseksi Gazaan jatkuvat

Neuvottelut aselevon saamiseksi Gazaan jatkuvat Egyptin Kairossa, kertoo BBC. Yhdysvaltojen mukaan neuvotteluja käydään tosissaan.

Äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniya oli eilen itse Kairossa neuvottelemassa, mutta neuvotteluissa ei päivän aikana päästy tulokseen. Mediatietojen mukaan Haniya kertoi egyptiläisneuvottelijoille, ettei uusia panttivankeja vapautettaisi ennen pysyvää aselepoa.

Britannian ulkoministeri David Cameron vierailee tänään Egyptissä. Hänen odotetaan vaativan Gazan taisteluiden osapuolia sopimaan kestävästä aselevosta ja avustuskuljetusten lisäämisestä Gazaan.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat