Terroristijärjestö Hamas väittää: Israel iski pakolaisleirille – "Koko joulu on peruttu"

Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona 0:36
Lohduton näky jouluaattona: Gaza on raunioina Israelin pommitusten jäljiltä

Israelin hyökkäys Gazan kaistalla on jatkunut läpi joulun.

Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö sanoi eilen kymmenien ihmisten kuolleen Israelin iskussa al-Maghazin pakolaisleirillä Gazan kaistalla myöhään jouluaattona. Tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ministeriön mukaan iskut osuivat kolmeen rakennukseen pakolaisleirillä. Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriö kertoi ensin 45 ihmisen kuolleen, ja viimeisimmän tiedon mukaan kuolleita olisi ainakin 70. Väitetystä iskusta raportoivat muun muassa uutistoimisto AFP, qatarilainen uutiskanava al-Jazeera sekä israelilaislehti Haaretz.

Medioiden mukaan uhriluvun pelätään yhä nousevan.

Israelin asevoimat on AFP:n mukaan sanonut sille tarkistavansa vielä tietoja.

Gaza on suurilta osin raunioina

Valtaosa Gazasta on tuhottu raunioiksi. Alueen noin 2,4 miljoonalla asukkaalla on pulaa vedestä, ruoasta kuin lääkkeistä. Gazan kaistalle on päässyt lokakuussa alkaneen Israelin hyökkäyksen jälkeen vain rajoitettu määrä avustusrekkoja.

Noin 80 prosenttia gazalaisista on joutunut pakenemaan, ja he elävät tällä hetkellä teltoissa samaan aikaan, kun lämpötila alueella kylmenee.

Palestiinalaiset kristityt ovat tänä vuonna jättäneet joulun juhlimisen sivuun Gazan taisteluiden vuoksi.

Palestiinalainen Fadi Sayegh on matkustanut aiemmin matkustusluvalla Betlehemiin joulun viettoon. Näin ei kuitenkaan ole nyt.

– Ei ole iloa. Ei joulukuusta, ei koristeita, ei perhepäivällistä, ei juhlia. Rukoilen, että tämä sota päättyy pian, hän kertoi gazalaisessa sairaalassa uutistoimisto AFP:lle.

Nunna Nabila Salah Gazan katolisesta kirkosta puolestaan sanoo, että kaikki joulun vietto on peruttu.

– Koko joulu on peruttu. Miten me voisimme juhlia, kun kuulemme tankkien ja pommituksien äänen joulun kellojen sijasta, hän sanoi.

Myöskään kirkko ei ole välttynyt väkivaltaisuuksilta. Jerusalemin latinalaisen patriarkaatin mukaan israelilaiset tarkka-ampujat surmasivat kaksi kristittyä naista Gazan katolisessa kirkossa aiemmin tässä kuussa.

Betlehemissä, jota kristityt pitävät Jeesuksen synnyinpaikkana, joulun juhlallisuudet peruttiin Gazan taisteluiden vuoksi.

Valtaosa palestiinalaisista on muslimeita, mutta joukossa on myös kristittyjä. Gazan kaistalla kristittyjen määräksi on arvioitu noin 1 000, kertoo al-Jazeera.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta 2:09
Nämä israelilaiset auttavat Gazassa loukkaantuneita palestiinalaisia, arvostelusta huolimatta

Pääministeri Netanjahu: Israel maksaa kovan hinnan Gazassa, mutta ei aio lopettaa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo, että Israel maksaa ”erittäin kovaa hintaa” sotiessaan äärijärjestö Hamasia vastaan Gazan kaistalla. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin armeija on kertonut surmanneensa yli 8 000 palestiinalaistaistelijaa suurhyökkäyksensä aikana. 

Hamasin hallinnoima Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla on kuollut yli 20 200 ihmistä Israelin ja Hamasin välisen sodan aikana. Eskalaatio sai alkunsa, kun äärijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin tappaen 1 200 ihmistä ja kaapaten noin 240 panttivankia. 

Netanjahun mukaan Israelin tavoitteena on edelleen terroristijärjestö Hamasin eliminointi ja israelilaisten panttivankien turvallinen palauttaminen. 

– Selvennykseksi: Tästä tulee pitkä sota, Netanjahu lausui sunnuntaina. 

Lue myös:

    Uusimmat