Mainos

Kylmyys kiristää otettaan – ensilumi paikoin etelään aamuksi?

Suomenlahdella syntyy lumikuuroja, jotka voivat ajautua paikoin etelärannikolle ensi yön ja lähipäivien aikana. Myös lounaissaaristossa voi sataa lunta. Keskiviikko ja torstai ovat pakkaspäiviä lähes koko maassa.

Suomen itäpuolella oleva korkeapaine kierrättää meille hyvin kylmää ilmaa Siperiasta.

– Keskilämpötila on jopa 5-10 astetta alempi kuin tyypillisesti tähän aikaan vuodesta ja vastaa joulukuun alun ja puolivälin tyypillisiä lukemia, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Tänään tiistaina sulat ja lämpimät vesistöt ovat synnyttäneet heikkoja lumikuuroja eteläiseen Suomeen. Illalla sää pakastuu koko maassa.

Ensi yönä pakkasta on idässä ja pohjoisessa melko yleisesti 10-20 astetta, jopa 20 pakkasastetta voi mennä rikki. Tuulet kääntyvät tiistai-iltana etelässä puhaltamaan idän ja vähitellen kaakon puolelta.

– Suomenlahdella syntyy lumikuuroja, jotka voivat jo ensi yönä ajautua Helsinki–Hanko-väliselle alueelle. Aamu saattaa alkaa etelässä paikoin valkeana ja ensilumen määritelmä voi täyttyä. Vastaavissa tilanteissa on joskus loppusyksystä tai alkutalvesta satanut päivän aikana useita kymmeniä senttimetrejä lunta, kun erittäin kylmä tuuli käy sulan Suomenlahden yli kohti etelärannikkoa, mutta nyt mahdolliset lumikertymät jäänevät pienemmiksi, ennustaa Markus Mäntykannas.

Keskiviikkona lumikuurot jatkuvat etelärannikolla ja lounaissaaristossa, missä lämpötila on lähellä nollaa. Sisämaassa on pikkupakkasta ja pääosin selkeää. Kohtalainen itä- tai kaakkoistuuli saa sään tuntumaan kylmältä.

– Torstain vastaisesta yöstä voi tulla kylmin yö pitkään aikaan. Itärajalla, Kainuussa tai Koillismaalla pakkanen voi kiristyä jopa yli 25 asteeseen. Rannikoilla pakkanen on heikkoa.

Torstaina pilvisyys lisääntyy jo lännessä, selkeintä on idässä. Heikot lumikuurot ovat mahdollisia vielä lounaisrannikolla. Valtaosassa maata on pikkupakkasta.

– Tämän hetken ennusteen mukaan sää lauhtuu viikonlopun aikana. Pohjoiseen saapuu lumipyry jo perjantaina, sanoo Mäntykannas.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.