Mainos

Kuwaitin parlamenttiin ei päässyt yhtään naista

Kuwaitilaisnaiset saivat eilen ensimmäistä kertaa käyttää täysiä poliittisia oikeuksia. Vielä parlamentissa ei nähdä yhtään naista.

Kuwaitin eilisissä vaaleissa ei valittu yhtään naista parlamenttiin. Naiset saivat äänestää ja asettua ehdolle ensimmäistä kertaa maan vaalihistoriassa. Naisille myönnettiin täydet poliittiset oikeudet viime vuoden toukokuussa.

Asiantuntijat olivat jo ennen vaaleja epäileväisiä naisten läpimenon suhteen. Naiset ovat poliittisesti kokemattomampia kuin miehet, ja äänestäjiä vaivasi vanhoillisuus. Jotkut naisehdokkaat saivat jopa tappouhkauksia ennen vaaleja.

Vaikka yksikään nainen ei mennyt läpi, oppositio sai kokea menestystä. Viralliset tulokset julkaistiin perjantaina.

Parlamenttiin pyrki vain 28 naista, mikä on häviävä vähemmistö 249 ehdokkaasta. Jaossa oli 50 paikkaa. Islamistien liberaalien ja kansallismielisten muodostama oppositio sai 33 edustajaa parlamenttiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan vaalit olivat voittoisat Kuwaitin oppositiolle.

Naisilla liian vähän aikaa valmistautua vaaleihin

Kuwaitin perustuslain mukaan vaalivoittajat eivät muodosta hallitusta, joten nykyisen hallituksen paineet tehdä uudistuksia ovat suuret.

-Uskon, että äänestäjät ovat lähettäneet vahvan viestin hallitukselle siitä, että he ovat turhautuneita vääränlaiseen politiikkaan. He haluavat nähdä kaikkien korruption symbolien romahtavan, politiikan tutkija Jassem al-Saadun tulkitsi.

Parhaiten naisehdokkaista menestyi Rula Dashti, joka sai vaalipiirissään viidenneksi eniten ääniä.

Naiset saivat ensimmäistä kertaa äänestää ja asettua ehdolle historiallisissa vaaleissa. Arviolta 55-65 prosenttia naisista kävi uurnilla. Äänioikeutettuja on kaikkiaan 340000.

Naispoliitikkojen tukijat sanoivat, että naisehdokkailla oli liian vähän aikaa valmistautua vaaleihin, minkä vuoksi he eivät menestyneet. Vaalit olivat ennenaikaiset, sillä parlamentti hajotettiin viisi viikkoa sitten. Lisäksi joidenkin naisehdokkaiden kampanjointia varjostivat uhkailut.

Vaalikampanjat keskittyivät vaaliuudistukseen ja korruption kuriin saamiseen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.