Kuusi syytä uskottomuudelle – aina kyse ei ole vain seksistä!

1:35
Mistä kaikesta pettäminen voi johtua?

Miksi kumppani pettää? Aina kyse ei ole pelkästä seksinhimosta.

Jokainen tuntee jonkun, jota on petetty, tai jonkun, joka on pettänyt. Joskus voi vain katsoa peiliin sellaisen henkilön löytääkseen.

Pettäminen on yleistä ja sillä on seurauksensa. Uskottomuus on yksi suurimmista avioeroon johtavista syistä, kertoo Adelphin yliopiston psykologian professori Lawrence Josephs  Men's Health -sivustolle.

Asiantuntijoiden mukaan miehet pettävät enemmän kuin naiset. Kun kumppani saa tietää tulleensa petetyksi, hänellä voi Josephsin mukaan ilmetä jopa traumaperäisen stressihäiriön oireita.

Mutta miksi ihmiset pettävät, vaikka seuraukset voivat olla tuhoisat niin itselle kuin kumppanillekin? Asiantuntijat avasivat miehille suunnatulla Men's Health -sivustolla nimenomaan miesten uskottomuuteen johtavia syitä. Vaikka miesten ja naisten uskottomuuden taustalla ovat usein hieman erilaiset asiat, moni seuraavista kohdista pätee taatusti naisiinkin.

1. Emotionaaliset tarpeet eivät täyty

Sekä Lawrence Josephs että seksologi Ava Cadell uskovat, että syyrin syy sille, miksi miehillä on pitkäaikainen salasuhde, on se, että heidän kumppaninsa ei täytä heidän emotionaalisia tarpeitaan. Lisäksi miehet hakevat kohotusta egolleen.

Uskottomuus on miehille pakoa todellisuudesta. Vaikka he rakastavat vaimojaan, he eivät halua kohdata avioliiton ongelmia.

Oikea tapa olisikin pettämisen sijaan yrittää korjata se, mikä parisuhteessa on rikki, kommunikaatiolla. Cadell ehdottaa varaamaan jokaisesta päivästä vähintään 30 minuuttia sille, että voi puhua kumppaninsa kanssa päivästään. On myös hyvä muistaa, ettei pettäminen korjaa ongelmia.

2. Epävarmuus

Kenties vyötärölle on tullut ylimääräisiä kiloja tai hiukset ovat harventuneet. Kenties työura ei suju niin kuin toivoisi. Epävarmuus jollain elämän osa-alueella voi seurata muillekin osa-alueille, kuten parisuhteeseen, Cadell sanoo.

Pettäminen saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että pettäjä haluaa tarkistaa, onko hänellä vielä viehätysvoimaa.

Jos olo tuntuu epävarmalta, kannattaa suunnata salarakkaan sijaan terapeutin pakeille. Jos toivoisit enemmän kehuja kumppaniltasi, aloita kehumalla häntä itse.

– Naiset nappaavat tästä kiinni, ja sen pitäisi laukaista häntä tekemään samaa, Cadell sanoo.

3. Haluja enemmälle tai erilaiselle seksiä

Satunnaista, parisuhteen ulkopuolista seksiä saattaa tapahtua joskus siksi, että pettäjä kokee, ettei saa tarpeeksi vaihtelua ja uutuudenviehätystä suhdeseksissään, sanoo Josephs.

Sen sijaan, että mies puhuisi asiasta kumppaninsa kanssa, hän hakee seksinsä muualta.

Cadell huomauttaa, että joskus parisuhteessa naisella on matala libido ja miehen halut ovat hyvin korkealla. Tutkimusten mukaan miehet myös haluavat enemmän seksikumppaneita elämänsä aikana kuin naiset. Arkiset riidat raha-asioista tai kotiaskareista vesittävät seksielämän lopullisesti, Jospehs varoittelee.

Vaikka monet miehet arkailevat puhua seksifantasioistaan kumppaninsa kanssa, molempien asiantuntijoiden mukaan on välttämättä keskustella seksielämästä kumppanin kanssa ennen kuin halveksunta astuu kuvioihin.

Jos haluat seksiä päivittäin, mutta kumppanisi vain kerran viikossa, tähdätkää kolmeen kertaan. Tai piristäkää ankeita rutiineja kehittelemällä lista asioista, joita haluatte vielä kokeilla.

4. Kosto

Josephsin mukaan yksi suurimmista ennusteista pettämiselle on se, että pettäjä on itse aiemmin tullut petetyksi. Mies saattaa kostaa pettämisen nopeimmalla mahdollisella tavalla korjatakseen murtunutta egoaan.

Kosto voikin tuntua houkuttelevalta vaihtoehdotla, mutta luo loppujen lopuksi vain suuremman sotkun, jos suhde on tarkoitus saada raiteilleen.

Petetyksi tulleen kannattaakin yrittääkin pitää tunteensa kurissa ja kertoa rehellisesti tuntemuksistaan. Kerro kumppanillesi, että hänen tekonsa satutti ja sai sinut tuntemaan, ettei hän halua tai rakasta sinua, Cadell ehdottaa.

5. Tilaisuus tekee varkaan

Naisia useammin miehet pettävät joskus vain siksi, että tilaisuus tekee varkaan, kertoo sosiaalipsykologi ja seksitutkija Justin Lehmiller. Kyse saattaa olla työmatkasta tai lomasta ilman kumppania. Muutaman drinkin jälkeen flirttailu voi johtaa hotellihuoneen puolelle.

Välttääkseen houkutukset kannattaa ajatella etukäteen. Lehmiller huomauttaa, että koska alkoholi on usein mukana tällaisissa tilanteissa, kannattaa ottaa maltilla, jos reissussa on pakko käydä vaikkapa baarissa. Kannattaa huomioida riskit ja asettaa parisuhteensa etusijalle.

– Jos on empatiaa ja ymmärtää sen trauman, jonka uskottomuus aiheuttaa, ei halua ottaa sitä riskiä, Josephs toteaa.

6. Ainainen pettäjä

Nuoruudessa moni pitää deittailua pelina. Pettämisestä selviäminen voi tuntua jännittävältä.

– Usein ihmiset saavat sen ulos systeemistään ja oppivat, ettei pelaaminen onnistu loppupeleissä, Jospehs sanoo.

Ne, jotka kykenevät ajattelemaan pitkäaikaisia seurauksia, eivät useinkaan petä.

Jotkut miehet eivät kuitenkaan koskaan kasva aikuisiksi tässä suhteessa. Josephsin mukaan sinkkuina he usein harrastavat paljon irtosuhteita ja naimisissa ollessaan pettävät.

Asiantuntijan mukaan koko elämänsä pettäneillä on usein kolme yhteistä ominaispiirrettä: narsismi, psykopatia ja machiavellimainen älykkyys. He ovat siis ylimielisiä, eivät ajattele toisten tunteita ja manipuloivat tiensä parisuhteisiin. He luulevat voivansa rikkoa sääntöjä ja selvitä siitä. He eivät myöskään pode syyllisyyttä pettämisestä.

Usein tällaiset ihmiset eivät ole avoimia muutokselle ja vasta avioliiton hajoaminen voi herättää ymmärtämään, ettei ruoho olekaan vihreämpää aidan toisella puolella.

Miten puhua kumppanin kanssa seksistä ja parisuhteesta?

Josephs kehottaa kommunikoimaan kumppanille siitä, mitä haluaa seksielämältä. Ongelmat tulisikin käsitellä kumppanin kanssa. Myös pettämisen rajat on hyvä selvittää hyvissä ajoin parisuhteen alussa, sillä voikin käydä ilmi, että ette pidä samoja asioita pettämisenä.

Jos pettäminen houkuttelee, kannattaa pitää mielessä hetken hairahduksen pitkäaikaiset seuraukset parisuhteelle.

Ja jos hairahdat siltikin, kannattaa tunnustaa.

– Parisuhteesta voi tulla jopa parempi kuin ennen uskottomuutta, kunhan se otetaan puheeksi, Jospehs toteaa.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja