Miksi ihmiset pettävät? Tutkimus paljastaa todelliset syyt

Pettäminen ei aina ole merkki parisuhteen ongelmista.

Monelle petetylle ensimmäinen kysymys on 'miksi?' – sitä miksi kumppani on ajautunut vieraisiin, voi olla vaikea ymmärtää, etenkin silloin, jos omasta mielestä parisuhteessa on ollut kaikki hyvin.

Tuore tutkimus valottaa syitä pettämisen taustalla hieman tarkemmin. The Journal of Sex Research -julkaisussa esitelty tutkimus otti selvää satojen nuorten aikuisen syistä pettää.

Liki 500:lta nuorelta aikuiselta kysyttiin heidän uskottomuudestaan. Suurin syy uskottomuudelle oli se, ettei pettäjä enää rakastanut kumppaniaan. Tämän vastauksen antoi 77 prosenttia vastaajista. Muita syitä olivat muun muassa:

Halusin enemmän seksikumppaneita (74 prosenttia)
Nykyinen kumppani ei antanut huomiota (70 prosenttia)
Olin humalassa tai en ajatellut selkeästi (70 prosenttia)
Oman itsetunnon kohotus (57 prosenttia)
Viha (43 prosenttia)

Lisäksi kolmasosa vastaajista kertoi pettäneensä puhtaasti siitä syystä, että he halusivat seksiä.

Vastauksista voikin päätellä, ettei pettäminen kiteydy vain pariskunnan väliseen rakkauteen tai sen puutteeseen. Kyse voi olla myös siitä, mitä pettäjä ajattelee itsestään tai millaiseen tilanteeseen hän on ajautunut.

– Olisi virhe päätellä, että kaikki salasuhteet (ja uskottomuuteen liittyvä käyttäytyminen) johtuisivat samalla tavalla pääasiallisen parisuhteen puutteista, tutkijat kirjoittavat päätelmäkseen.

Tutkimus paljasti kuitenkin jotain sukupuolten välisistä eroista. Miehet pettivät todennäköisemmin saadakseen enemmän seksikumppaneita tai ajauduttuaan esimerkiksi humalassa otolliseen tilanteeseen. Sen sijaan naiset pettivät pääasiassa siksi, että he eivät kokeneet tulevansa huomioiduksi tai rakastetuksi parisuhteessaan.

***

1:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja