Kuusi kuntaa haluaa vaihtaa pakkoruotsin venäjän kieleen

Kuusi itäsuomalaista kuntaa valmistelee opetusministeriölle yhteistä esitystä, jonka mukaan venäjän kielen opiskelusta tulisi vaihtoehto ruotsille peruskoulun toisena vieraana kielenä. Asiasta kertoo sanomalehti Etelä-Saimaa. Hankkeen takana ovat Lappeenranta, Imatra, Mikkeli, Savonlinna, Pieksämäki ja Tohmajärvi.

Yhteishanketta vetävä Imatran sivistystoimen johtaja Jussi Virsunen sanoi STT:lle, että jos esitys menisi läpi, opetussuunnittelu päästäisiin aloittamaan jo tänä vuonna. Varsinainen opetus alkaisi syksyllä 2012.

Käytännössä peruskoulun seitsemännellä luokalla oppilaat voisivat valita joko ruotsin tai venäjän, kun nykyisin ruotsi on pakollinen. Virsusen mukaan ruotsin asema ei välttämättä huononisi.

- Voitaisiin mahdollistaa ruotsin opiskelu myöhemmässä vaiheessa eli kahdeksannella luokalla.

Ministeriölle jätettävästä esityksestä ei ole vielä tehty kunnissa virallisia päätöksiä. Ne on määrä lyödä lukkoon lähiaikoina. Virsunen arvioi, että ministeriö saa esityksen helmikuun puoliväliin mennessä.

Anomusluonnos on lähetetty myös Kuopioon ja Joensuuhun, mutta Virsusen mukaan nämä kaupungit eivät ole ilmaisseet kantaansa asiaan. Osallistujakuntia saattaa kuitenkin tulla lisää.

- Joka tapauksessa me haluamme nyt periaatteellista linjausta, Virsunen sanoi.

Kunnat perustelevat hanketta sillä, että venäjän kielen taidolla on yhä enemmän kysyntää.

- Meille tämä on huipputärkeä asia. Millään muulla konstilla venäjän osaaminen ei lisäänny, toteaa Mikkelin sivistystoimen johtaja Heikki Hirvonen.

Tohmajärvi haki tuloksetta kokeilulupaa

Aiemmin venäjän opiskelumahdollisuuksien lisäämistä on hakenut näkyvimmin Tohmajärvi. Vuonna 2008 kunta pyysi kokeilulupaa opetusministeriöltä, mutta sitä ei myönnetty.

Viime joulukuussa pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa Pietarissa suhtautuvansa myönteisesti siihen, että pakollisen ruotsin sijaan oppilaat Itä-Suomessa voisivat valita venäjän.

Hänen mukaansa se tosin edellyttäisi työstämistä ja työryhmän asettamista, koska Suomi on kaksikielinen maa ja tiettyihin virkoihin vaaditaan ruotsin kielen taitoa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat