Mainos

Kuuluotaimen törmäysjäljistä etsitään vettä

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallituksen Nasan avaruusluotain Lunar Prospector putosi kuuhun tänään puolenpäivän aikaan. Luotaimen tarkoituksena on etsiä vettä kun pimeältä puolelta. Pintaan syöksymisen toivotaan vapauttavan ilmaan hiukkasia, joista voidaan todeta, onko kuun napa-alueilla merkkejä vedestä.

Kuusatelliitti Lunar Prospector


Törmäyksen yhteydessä ilmaan nousevaa pölypilveä tarkkaillaan Hubble-teleskoopilla sekä muilla välineillä, ja pölyhiukkasten toivotaan paljastavan heti, onko kuussa todellakin piilossa olevia jäävarastoja. Tutkija David Morse Nasan kontrollikeskuksesta muistutti kuitenkin tänään, että tulosten analysointi voi viedä päiviä tai jopa viikkoja.

Luotaimella oli toinenkin historiallinen tehtävä: se vei ensimmäiset ihmisen jäänteet kuuhun. Tähtitieteilijä Eugene Shoemaker halusi koko ikänsä päästä kuuhun, mutta häntä ei kelpuuttettu astronautiksi. Hän viettikin elämänsä tutkimalla avaruutta ja hänen tilillään on 20 komeetan ja 800 asteroidin löytäminen. Kuuluisin havainto oli vuonna 1994 Jupiteriin osunut Shoemaker-Levy -komeetta. Shoemaker oli toinen sen löytäjistä. Vuonna 1997 kuolleen Shoemakerin tuhkaa oli mukana kuuluotaimessa pikkuruisessa säiliössä.
(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.